Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V případě setkání se zraněním nebo Yettim volejte 1210, radí Horská služba

Zimní sezona už běží, pro horskou službu začala 1. prosince. Záchranáři se připravují na své zásahy hlavně o vánočních prázdninách, kdy budou vyjíždět rodiče s dětmi na lyžovačky.

Horská služba ošetřuje sportovce v sedmi českých pohořích. V nich má šestapadesát vlastních stanic a jedenadvacet služeben. Záchranáři zde fungují celý týden – v pracovní dny a částečně víkendy profíci, o víkendech jejich dobrovolničtí kolegové.

„K zajištění činnosti v zimní sezoně počítáme s dvaadevadesáti zaměstnanci stálými, třiceti sezonními a více než 350 dobrovolnými členy Horské služby," upřesňuje její ústřední ředitel Pavel Antl.

Záchranáři upozorňují hlavně lyžaře, aby dodržovali bezpečnostní pravidla. „Nevíme, jak bude vypadat sněhová nadílka na našich horách, ale i kdyby zůstalo jen u technického zasněžování, apeluji na všechny uživatele sjezdovek, aby dodržovali veškerá bezpečnostní pravidla," říká Antl.

Připomíná, že krizové telefonní číslo na horské záchranáře je +420 1210, turisté se v nouzi se dovolají přímo na dispečink příslušné oblasti horské služby.

Zimní sezona u horské služby střídá letní, která byla podle Antla ve srovnání s minulými roky pro záchranáře náročnější. Letos měli 456 zásahů, z toho 245 případů byly úrazy spojené s jízdou na horském kole a 132 zásahů se týkalo pěší turistiky.

Autoři | Foto Horská služba

Štítky Hory, sport, horská služba, sezona, zima, Pavel Antl

V případě setkání se zraněním nebo Yettim volejte 1210, radí Horská služba  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.