Počasí dnes19 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Dnes vypovídali svědci v kauze čtyř mužů, kteří měli násilně držet dva bratry

Dnes pokračovala u libereckého soudu kauza čtyř mužů. V případu čtyř mužů, kteří měli násilně držet dva zloděje, dnes vypovídali svědci.

Výpověďmi svědků pokračovala dnes u soudu v Liberci kauza čtyř mužů z Jablonecka v souvislosti s násilným držením dvou domnělých zlodějů. Třem z obžalovaných hrozí za pokus o vraždu až 20 let vězení, čtvrtému za omezování osobní svobody deset let.

Vrchní soud předchozí verdikt zrušil a případ vrátil k novému projednání. Obžaloba se opírá o nepřímé důkazy, totožnost pachatelů nebyli schopni potvrdit ani násilím držení bratři Eliášové. Skutek se stal v noci na 25. května 2014. Tomáš Kolman čelí podezření, že tehdy s brokovnicí v ruce zadržel dva bratry ve věku 16 a 21 let. Podle spisu výstřelem donutil bratry lehnout na zem, za pomoci Jana Waňka je spoutal a ještě s pomocí Radomíra Šefra je odvezl do areálu své firmy.

Později se k nim přidal Jan Michálek. U soudu dnes vypovídali manželé, kteří mají v sousedství areálu Kolmanovy firmy chalupu. Oba shodně uvedli, že i kdyby výstřel slyšeli, nepřišlo by jim to zvláštní, protože se každý den střílelo na nedaleké sportovní střelnici. Z jejich výpovědí také vyplynulo, že tam zřejmě nějaké zloděje několikrát zahlédli. Od Kolmana a Waňka věděli také o krádežích v areálu.

U soudu dnes vypovídal i bývalý kamarád staršího z bratrů Eliášů. Kvůli způsobu jeho života se s ním přestal stýkat, jedním z důvodů bylo, že mu Eliáš na jeho farmě ukradl asi 150 litrů nafty. Bratři byli podle obžaloby v areálu firmy asi dvě hodiny svázaní do kozelce v plechovém kontejneru. S roubíkem v ústech a lepicí páskou kolem hlavy je poté pachatelé odvezli do lesa u Veselí nedaleko České Lípy, kde je polili benzinem a vyhrožovali, že je zabijí a zakopou.

Mladší z bratrů se dokázal po jejich odchodu vyprostit z pout. Kdyby to neudělal, podle znalce hrozilo, že zemřou. U soudu dnes vypovídal svědek, který se dlouhodobě přátelí s obžalovanými. Zhruba ve 3:00 inkriminovaného dne hovořil s Kolmanem. O čem mluvili, si nepamatuje. Podle něj si ale občas v noci volali kvůli výpočetní technice, kterou pro Kolmana instaloval. U soudu zaznělo, že při výpovědi na policii využil svědek svého práva nevypovídat z obavy před možným trestním stíháním.

Dnes to zdůvodnil tím, že ho někdo upozornil, že i rada po telefonu by pro něj mohla být důvodem pro zahájení trestního stíhání. Liberecký soud musí znovu provést všechny důkazy, protože obžalovaní trvali na projednání případu v celém rozsahu. Líčení původně plánované na čtvrtek bylo zrušeno a soud by měl pokračovat v příštím roce.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky soud, kauza, násilí, muži, pokus o vraždu, svědci, Jan Michálek, Liberec, okres Jablonec nad Nisou

Dnes vypovídali svědci v kauze čtyř mužů, kteří měli násilně držet dva bratry  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.