Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V TENTO DEN: Neovladatelná tramvaj se řítila Libercem. U zastávky Malodoubská projela domem

Je to přesně padesát let, kdy v Liberci došlo k nehodě tramvaje. Na tom by nebylo nic až tak neobvyklého, tahle nehoda se ale vymykala. Byl pátek 20. prosince 1968 a tramvaj se od Spáleniště řítila z kopce na Liberec. Nehodu nyní připomněl Boveraclub.

Šlo o tramvaj T2 číslo deset. Řidiče, pana Š., přestala poslouchat a tak s ní zastavil ve výhybně na zastávce Spáleniště. Traťovým telefonem na dispečink oznámil závadu a dostal pokyn, aby tramvaj připravil na napojení jiným vozem. Jenže nyní udělal osudovou chybu, když odbrzdil brzdiče a vytáhl nože z odpojovače baterií.

V tu chvíli se tramvaj nenápadně rozjíždí, brzy ale nabírá rychlost. Je jasné, že je zle. Řidič se přesouvá na zadní trojsedačku, kde očekává nejhorší. Tramvaj mine zastávku kostel a v pravotočivé zatáčce vykolejí. Pokračuje ale po levé straně silnice dál, směr drží obrubník. Na křižovatce nedaleko zastávky Malodoubská vůz přejíždí koleje a mizí v jednom z domů.

Celý incident trvá jen pár desítek vteřin, nehoda vypadá hrozivě, následky jsou ale jen materiální, nikomu se nic nestalo.

Boveraclub

Zabývá se záchranou, renovací a propagací starých metrových tramvají a dalších souvisejících artefaktů a náležitostí. Pořádá speciální jízdy po Liberci a mnoho dalšího.

Autoři | Foto Boveraclub

Štítky tramvaj, nehoda, výročí, boveraclub, Liberec, havárie, Spáleniště

V TENTO DEN: Neovladatelná tramvaj se řítila Libercem. U zastávky Malodoubská projela domem  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.