Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Sdílená kola se do Liberce vrátí i letos. Bude jich skoro dvakrát tolik

Liberec bude pokračovat v projektu sdílení jízdních kol, takzvaného bikesharingu. K dispozici bude od začátku dubna do konce října 100 bicyklů, o 40 více než loni. Pro radnici ale bude bikesharing téměř o třetinu dražší. Cena za kompletní službu je 982 700 korun bez DPH. Loni za první sezonu město zaplatilo bez daně 700 tisíc korun.

Stejně jako loni bude bikesharing v Liberci zajišťovat firma Rekola Bikesharing. „Je to nejlevnější a nejúspornější řešení, které jsme měli," řekl primátorův náměstek Jiří Němeček (ANO). Podle něj dostali už jen jednu nabídku, klasické výběrové řízení radnice nevypsala.

Velký zájem o kola

V projektu se podle dalšího primátorova náměstka Jiřího Šolce (SLK) rozhodli pokračovat kvůli zájmu o tuto službu. „Ukázalo, se, že veřejnost to vnímá a chce, zvykla si. Chceme touto moderní cestou jít a zároveň jakoukoliv věcí přispět k nižšímu množství automobilů v ulicích," řekl Šolc. Loni si růžové jízdní kolo ve stotisícovém městě půjčilo skoro 8300 lidí, jedno kolo bylo v průměru využito třikrát za den.

Rozšíření bikesharingu plánovalo už předchozí vedení města. Připravilo projekt na nákup jízdních kol a pořízení 92 stojanů a získalo na to dotaci téměř 2,3 milionu korun ze Státního fondu životního prostředí. Současné vedení města se ale rozhodlo dotaci nevyužít a projekt plánovaný na pět let přepracovat. Nelíbilo se mu, že by ročně na provoz muselo přispívat 1,1 milionu korun. „Projekt bychom chtěli mít do poloviny ruku zpracovaný," uvedl Němeček.

Více menších zón

Letos vedle většího počtu kol tak bikesharing v Liberci pro uživatele nedozná mnoha změn. Podle primátora Jaroslava Zámečníka (SLK) zřejmě nebude jedna velká zóna, kde bude možné vracet kola, ale více menších ploch po městě. „Tak, aby kola nebyla všude po městě, ale pokud možno ve stojanech," řekl Zámečník. Loni si někteří lidé na radnici stěžovali, že cyklisté kola odkládali mimo stojany a připoutávali je třeba k lampám či značkám.

Firma Rekola podle primátora dodá 22 stojanů a Liberec jich má zhruba obdobné množství. „Takže budeme mít minimálně 40 míst, kam by se dala kola vracet," doplnil Zámečník. Bikesharing by se podle něj měl také rozšířit do Vratislavic, jediného městského obvodu Liberce. Radnice se naopak rozhodla zatím zachovat dobu bezplatné výpůjčky kola na prvních 15 minut jízdy, i když zvažovala prodloužení této doby na 20 minut.

Rekola v Liberci v roce 2018

  • Kola si půjčilo přes osm tisíc lidí
  • Jedno kolo bylo využito v průměru třikrát za den
  • Patnáct minut bylo zdarma

Autoři | Foto Město Liberec

Štítky Rekola, kola, Liberec, sdílení kol, bike sharing, jízdní kolo, projekt, radnice, Jiří Němeček, Jiří Šolc, Starostové pro Liberecký kraj, Jaroslav Zámečník, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sdílená kola se do Liberce vrátí i letos. Bude jich skoro dvakrát tolik  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.