Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Místo doléčovacího centra vyrostou v Rochlici sociální byty

Město rozhodlo, že v Rochlici centrum pro osoby, které se léčí z drogové závislosti, nakonec nebude. Místo toho by v nevyužívaném místě měly vyrůst sociální byty.

Liberec upustil od záměru vybudovat v areálu bývalé základní školy Na Žižkově v Rochlici doléčovací centrum Advaity pro lidi, kteří se zbavují závislosti na drogách. Hledat pro něj bude jiné místo. Podle náměstka primátora Ivana Langra bude toto území vhodnější pro bytovou zástavbu. Město tam chce stavět takzvané sociální byty.

„Žižkov nám aktuálně přijde, i z hlediska potřeb občanů města Liberce, jako výhodnější co nejlépe zastavět byty. Čerpat na to prostředky z IROPu, sociální bydlení, a pro Advaitu hledat prostor jiný,“ uvedl na dotaz Ivan Langr. Činnost Advaity tím podle něj ohrožena není. Nezisková organizace má dlouhodobě terapeutickou komunitu v Nové Vsi u Liberce. „Tu komunitu nikdo nevyhání, je to zkrátka jen o navýšení kapacity,“ dodal Langr.

Rozsáhlý areál Na Žižkově je už řadu let opuštěný a jednu budovu muselo město kvůli jejímu špatnému technickému stavu zbourat. Radnice plánovala pro tuto lokalitu tři způsoby využití, zůstal jediný. Upustila už také od myšlenky navrátit školní výuku do čtyřpatrového zděného domu z roku 1902. Město zvažovalo, že tam přestěhuje waldorfskou školu. Stav budovy je ale podle náměstka tak špatný, že by se musela kompletně přestavět.

Projekt na výstavbu domů pro sociální bydlení chce radnice připravit nejpozději do roku 2021. Nutná bude kvůli tomu změna územního plánu, aktuálně je možné areál využít jen pro zástavbu školního charakteru.

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky Advatia, bydlení, sociální byty doléčovací centrum, Liberec VI-Rochlice, Liberec, Ivan Langr, Žižkov, Nová Ves

Místo doléčovacího centra vyrostou v Rochlici sociální byty  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.