Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

I když církev dostala peníze, střechu kostela opravit nemůže, nemá to kdo udělat

Církev si podala žádost o dotaci na rekonstrukci střechy libereckého kostela Nalezení svatého Kříže. A uspěla. Radost jim ale dlouho nevydržela. Opravu totiž nemá kdo provést a církev tak musela dotaci odmítnout.

Střecha barokního kostela Nalezení svatého Kříže v Liberci se letos opravovat nebude. Římskokatolické církvi se sice na opravu za milion korun podařilo získat státní dotaci, práce ale nemá kdo provést. „Než jsme se dozvěděli, že jsme dotaci získali, tak firma, která má smlouvu na celou střechu, je už natolik vytížená, že to letos není schopna stihnout,“ řekl arciděkan římskokatolické církve v Liberci Radek Jurnečka.

Z programu regenerace městských památkových zón mělo jít na opravu střechy svatostánku přes 330.000 korun, podle Jurnečky museli dotaci odmítnout. Hledat bude církev jiný dotační program. „Zkusíme si podat žádost do havarijního fondu. Tam se žádá v září a většinou v listopadu už vám řeknou, jestli ano a kolik,“ uvedl arciděkan. Takový termín by byl podle něj ideální.

Jednolodní kostel nedaleko horního centra patří mezi nejstarší a nejcennější stavby v pátém největším městě republiky. Jeho základní kámen byl položen v roce 1753. Vyrostl na místě původního kostelíka, z kterého zůstaly jen presbytář a sakristie.

Opravit potřebuje střecha nad sakristií a nad Kopschovou knihovnou založenou už v roce 1759. V šesti velkých skříních je 1200 svazků psaných latinsky a německy. Jde o nejstarší dochovanou knihovnu v Liberci, která ale není běžně přístupná. Svazky občas přicházejí studovat různí badatelé a studenti. Zatékáním jsou ohrožené fresky v knihovně.

Část břidlicové střechy nad sakristii a knihovnou je poslední, kterou je nutné opravit. Hlavní část střechy se dělala v roce 2010. Každý rok odkladu znamená, že je potřeba sehnat více peněz. „Ta suma strašně vzrůstá. Když se v roce 2008 dělal původní rozpočet, tak tato část měla stát necelých 300.000 korun, dnes už to je milion,“ řekl arciděkan. Střecha nad sakristii a knihovnou ještě rok bez opravy nejspíš vydrží. „Nejhorší místa, kam prosakovalo, jsou vyspravená,“ dodal Jurnečka. V nejbližších letech chce církev na kostele opravit ještě fasádu a vrátit by se měla i dvě vitrážová okna, která na straně do zahrady nyní chybí.

Autoři | Foto kudyznudy.cz

Štítky kostel, střecha, Nalezení svatého kříže, Liberec, církev, Svatý Kříž, Radek Jurnečka

I když církev dostala peníze, střechu kostela opravit nemůže, nemá to kdo udělat  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.