Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Operační důstojníci hasičů zachránili vyčerpané horolezce na Matterhornu. Ocenil je prezident Zeman

Chtěli vystoupat na Matterhorn, náročný výstup ale nezvládli. Chtěli si zavolat pomoc, dovolali se ale na operační středisko libereckých hasičů. Dva operační důstojníci Tomáš Fotr a Daniel Jarolím získali od horolezců informace a pomohli se záchranou jejich životů. Za to je ve středu ocenil i prezident Miloš Zeman.

Trojice horolezců ve 20:37 uvázla zhruba ve výšce 3200 metrů nad mořem, na stěně z italské strany. „V době ohlášení na místě události panovalo krajně nepříznivé počasí, pršelo a teplota vzduchu byla okolo 2°C. Volající oznámil, že jsou všichni promrzlí, vyčerpaní a nemají sil na návrat do horské chaty Refuge Duc des Abruzes ál Oriendé, odkud na výstup nastupovali,” popsala mluvčí hasičů Zdenka Štrauchová.



Praporčík Fotr získal informace o místě ubytování (městečko Breuil-Cervinia), směru výstupu, nadmořské výšce a nezbytné GPS souřadnice volajícího. „Během vytěžování volajícího vypadávalo spojení mezi KOPIS HZS LK a oznamovatelem, což celou situaci zhoršovalo. Na základě vytěžených údajů se podařilo prap. Fotrovi velmi přesně lokalizovat polohu české skupiny,” dodala mluvčí.

Úspěšný zásah

Oba hasiči pak informace předali dál a nakonec proběhl úspěšný zásah. „Ve 21:49 hodin poručík Jarolím opět kontaktoval oznamovatele a prověřil, zda se již na místo události dostavila pomoc. A dozvěděl se dobrou zprávu, všichni tři byli zachráněni pomocí vrtulníku a jsou mimo ohrožení života,” uvedla Štrauchová.

Prezident Zeman nyní oba hasiče na Pražském hradě ocenil Zlatým záchranářským křížem.

Autoři | Foto HZS LK

Štítky hzs lk, hasiči, zlatý záchranářský kříž, Matterhorn, Miloš Zeman, horolezec

Operační důstojníci hasičů zachránili vyčerpané horolezce na Matterhornu. Ocenil je prezident Zeman  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.