Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V liberecké zoo se vůbec poprvé narodila hříbata koně Převalského

Poslední květnové týdny jsou v liberecké zoologické zahradě ve znamení historicky prvních mláďat v malém stádu koní Převalského. Narodila se tu hned dvě.

Tento druh je novým chovatelským programem Zoo Liberec od srpna 2017, kdy se uskutečnil transport tří klisen z německé zoo v Norimberku. Později (16. 5. 2018) přicestoval hřebec, který malou skupinu těchto vzácných asijských lichokopytníků doplnil. Zvířata si na sebe zvykla a tvoří dnes sourodou skupinu. Samice tohoto druhu rodí po téměř roční březosti jediné mládě. Od soboty 25. května letošního roku tak mohou návštěvníci ve výběhu v horní části zoo vidět už dvě nová hříbata.

„Kůň Převalského je přesně tím druhem, který by bez zoologických zahrad nepřežil. Souhrou řady faktorů  jako byla například konkurence s hospodářskými zvířaty, lov těchto koní nebo klimatické změny – na konci 60. let 20. století v přírodě vyhynul. Od roku 1969 přežívá pouze v chovech v zoologických zahradách,“ dodává ředitel zoo David Nejedlo

Nejen pro zoo, ale i pro obě klisny, znamenají tato mláďata prvoodchov, který sebou přináší některá rizika. I třetí klisna ve stádu byla březí, ale porodila na začátku května mrtvé mládě. Další klisny pak přivedly na svět samce (21. 5.) a samičku (25. 5.), obě mláďata dobře přijímají potravu, jejich matky se o ně vzorně starají. Nejmladší klisnička je v současné době v pozorování a léčbě, má poraněnou pravou zadní končetinu. Pozorování i ošetřování mláděte musí probíhat velmi opatrně a citlivě, oddělení od matky musí být jen na velmi krátkou dobu, aby klisna neztratila o své hříbě zájem. 

„Jedním z důvodů, proč se nejstarší zoo v Čechách rozhodla pro chov koňů Převalských, jsou i klimatické podmínky a chovatelská nenáročnost v našem mírném pásmu. Rekonstrukce výběhu tedy nevyžaduje stavbu klimatizovaného pavilonu, jako je to u jiných druhů zvířat žijících v tropech. V roce 2017 pro tuto skupinu koní Převalského vznikl výběh sloučením tří expozic. Jednu z těchto expozic obýval pár pižmoňů grónských, s jejichž chovem Zoo Liberec skončila v červnu roku 2017,“ vysvětluje Luboš Melichar, hlavní zoolog liberecké zoo.

Tisková zpráva | Foto ZOO Liberec

Štítky Kůň Převalského, liberec, zoo, zoo liberec, zoologická zahrada, Zoologická zahrada Liberec, Norimberk

V liberecké zoo se vůbec poprvé narodila hříbata koně Převalského  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.