Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Sportovní areál na Javorníku se topí v dluzích. Fungovat ale bude, aby je mohl splácet

Věřitelé Všesportovního areálu Obří sud Javorník u Liberce se v insolvenčním řízení domáhají splacení pohledávek za více než 182 milionů korun, dvě třetiny jsou zajištěné. Největším věřitelem společnosti, která vybudovala a provozuje rekreační areál jen pár kilometrů od Liberce, je Equa bank. Ta se domáhá splacení úvěru a úroků dohromady více než 72 milionů korun.

Všesportovní areál Obří sud Javorník je od 16. dubna v konkurzu, insolvenční správce se přiklonil k zachování provozu, aby byla v budoucnu zajištěna maximální možná míra uspokojení nároků věřitelů. Součástí areálu je i penzion s restaurací, který teď řídí krizový manažer.

Areál vlastní bývalý reprezentant

Středisko slouží veřejnosti od prosince 2010. Majoritním vlastníkem je bývalý fotbalový reprezentant Václav Němeček, kterému patří 70 procent společnosti, 27 procent vlastní obec Jeřmanice a třetím společníkem je podle obchodního rejstříku Jan Petrásek. Areál, jehož vybudování přišlo zhruba na 200 milionů korun, je určen hlavně rodinám s dětmi. Na Javorníku je bobová dráha a čtyřsedačková lanovka se sjezdovkou. Ročně ho navštíví kolem 180 tisíc lidí.

Musela se vrátit část dotace

Na výstavbu areálu přispěla více než 99 miliony korun Evropská unie a přes 17 milionů přidal stát. Regionální rada regionu soudružnosti Severovýchod ale vymáhá 13,775 milionu korun, kvůli pochybením. Vrácení bezmála 38 milionů korun se v insolvenčním řízení domáhá Českomoravská záruční a rozvojová banka, více než šest milionů dluží areál Finančnímu úřadu a zhruba 5,5 milionu České správě sociálního zabezpečení. Pohledávky uplatnili i vlastníci zkrachovalé společnosti - vrácení bezmála 18 milionů korun se domáhá Němeček, přes 3,5 milionu žádá obec Jeřmanice.

Autoři | Foto Areál Obří sud Javorník

Štítky Obří sud, Javorník, konkurz, insolvence, Liberec, Equa bank, Václav Němeček, Jeřmanice, Evropská unie, Česká správa sociálního zabezpečení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sportovní areál na Javorníku se topí v dluzích. Fungovat ale bude, aby je mohl splácet  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.