Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Začínají dětské tábory. Liberečtí hygienici se zaměří i na používanou vodu

Hygienici se při letošních kontrolách letních dětských táborů v Libereckém kraji zaměří i na kvalitu používané pitné vody. Organizátoři zatím v kraji nahlásili 171 akcí, na které by mělo přijet skoro 10 500 dětí.

Jakost vody budou hygienici ověřovat po odebrání vzorků. „V loňském roce jsme porovnáním rozborů, které předložili provozovatelé před konáním táborů, a rozborů, které jsme provedli v průběhu jejich konání, zjistili, že individuální zdroje pitné vody jsou nestabilní," uvedla krajská ředitelka odboru hygieny dětí a mladistvých Kateřina Hochmalová. Hygienici organizátorům táborů doporučují, aby sledovali zdroje pitné vody průběžně nebo provedli rozbor těsně před začátkem tábora. „A nespoléhat se pouze na vyhovující výsledek provedený tři měsíce před zahájením akce, jak umožňuje legislativa," dodala Hochmalová.

Kontrola vody

Hygienici doporučují, aby u studen organizátoři táborů věnovali pozornost viditelným nečistotám v pramenní jímce, vzhledu, pachu a chuti vody. „U dovážené vody je nezbytné udržování přepravních nádob v čistotě, denní obměna vody a skladování na stinném místě. Je-li voda rozváděna hadicemi, pak hadice nesmí ležet na zemi, po delší stagnaci vody je třeba objem vody před použitím vypustit," uvedla krajská mluvčí.

Hygienici loni v létě zkontrolovali v Libereckém kraji 93 táborů, 11 podobných akcí a šest poskytovatelů stravovacích služeb pro letní dětskou rekreaci. Zjistili 26 pochybení, za které uložili 11 pokut za 10 tisíc korun. Nedostatky zjistili ve skladování potravin, v provozní hygieně a nalezli i prošlé potraviny. V jednom případě nebyla vybudována kuchyň a postele pro děti. Závady hygienici objevili také v zajištění podmínek pro osobní hygienu, ve zdravotním zabezpečení akce a ve zdravotní dokumentaci. Hygienici řešili i třeba případ pokousání jednoho dítěte či výskyt štěnic v jednom pokoji ubytovacího zařízení.

Zdravotní zabezpečení

Letos budou při kontrolách věnovat největší pozornost zdravotnímu zabezpečení akcí. Zaměří se i na způsob stravování, skladbu jídelníčku, dodržování pitného režimu, ubytování, režim dne či na vybavenost lékárničky. „Plánujeme zkontrolovat 50 procent akcí letní dětské rekreace," řekla Hochmalová.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky hygiena, děti, Liberecký kraj, tábory, pitná voda, dětský tábor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Začínají dětské tábory. Liberečtí hygienici se zaměří i na používanou vodu  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.