Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Hasičům chybí miliony na provoz, budou muset omezit činnost?

V Libereckém kraji hrozí, že profesionální hasiči budou muset omezit svoji činnost. Na provoz by potřebovali o třetinu více, než mají v rozpočtu. Nákladnější než v předchozích letech jsou letos hlavně zásahy související s výkyvy počasí. Chybějí také peníze na investice, což má za následek stárnutí a vyšší poruchovost techniky.

Hasiči mají ročně pro celý kraj na provozní výdaje přes 31 milionů korun, potřebovali by 40 milionů. „Pokud bude nedostatek finančních prostředků, máme dvě možnosti. Buď některé činnosti utlumíme a vydržíme do konce roku, anebo by se nám v určitý okamžik mohlo stát, že nebudeme mít finanční prostředky na naftu a nemohli bychom zasahovat vůbec. A toho se chceme samozřejmě vyvarovat," řekl krajský ředitel hasičů Luděk Prudil. Podle něj hrozí, že budou muset omezovat opravy, výcvik, kondiční jízdy, nákup ochranného vybavení pro hasiče i některé zásahové činnosti. Zmínil například výpomoc zdravotníkům se snášením pacientů po schodech do sanitek.

Víc událostí

Problémy s penězi byly podle Prudila i v minulých letech, letos jsou ale provozní náklady ještě vyšší kvůli zvýšenému počtu zásahů v souvislosti s přírodními katastrofami. „Počet řešených mimořádných událostí je tak nyní o téměř 40 procent vyšší než v roce 2018 a o více než 50 procent vyšší oproti pětiletému průměru," uvedl. Za první pololetí měli hasiči v kraji skoro 3600 výjezdů. Vyšší počet zásahů se projevuje i na stavu techniky, která navíc stárne. Průměrné stáří základních hasičských cisteren se blíží k deseti letům a u speciálních zásahových automobilů přesahuje 22 let. Nejstarší, což je automobilová vysokozdvižná plošina, má 38 let.

„Přitom stanovené limity stáří techniky jsou sedm, respektive 15 let," uvedl krajský ředitel hasičů. Jak je situace špatná, je podle něj vidět nyní, kdy mají čtyři cisterny v opravě. „Abychom dále mohli fungovat, museli jsme se domluvit s kolegy z Prahy a jako záložní cisternu jsme si teď jednu půjčili," dodal. K obnově zastaralé techniky by podle něj hasiči potřebovali nastartovat dlouhodobější investiční program, na který ale zatím nejsou peníze.

Problémy jsou všude

Podle Prudila problémy s nedostatkem peněz neřeší jen liberečtí hasiči, jsou v celé republice. Profesionální hasiči jsou zcela závislí na státním rozpočtu. „Máme propočítáno, že Hasičskému záchrannému sboru ČR každoročně chybí 1,3 miliardy korun na provozní a investiční výdaje," řekl Prudil. S ekonomickými problémy se podle něj potýkají hasiči už od roku 2010, jde o následky úsporných opatření přijatých v souvislosti s tehdejší celosvětovou ekonomickou krizí. „Když finanční výpadek trvá rok dva, tak se dá překlenout, ale v delším horizontu je to velmi nebezpečné a působí to vážné problémy," dodal krajský ředitel hasičů.

Autoři | Foto

Štítky hasiči, počasí, Liberecký kraj, peníze, provoz, technika, Hasičský záchranný sbor, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasičům chybí miliony na provoz, budou muset omezit činnost?  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.