Aktuálně

Čeká nás zatažený víkend s přeháňkami. Teploty půjdou nahoru více...

Policie zná příčinu diskotéky na Bílém Kameni. Šlo o závadu na mrazícím zařízení více...

Asfaltové hřiště na Králově Háji čeká proměna. Nadchnout má děti i jejich dozor více...

Prales na Ještědu se rozroste o 4,5 hektaru. Spolek vyjde výkup na milion více...

Pohotovosti převezmou zdravotní pojišťovny. O všechny v kraji ale nestojí více...

Hospodář a Čeledín. Frýdlantská škola si uvaří vlastní pivo

Autoři | Foto Město Frýdlant

Chmel sklízeli dnes ze školní chmelnice ve Frýdlantu zástupci střední školy, města a místního pivovaru. Hned poté byl využit k vaření piva, což nebývá obvyklé. Nejběžnější postup je používat pelety, tedy lisovaný sušený chmel, řekla bývalá sládková ze Zámeckého pivovaru Frýdlant Barbora Kracíková, která se na pondělní sklizni podílela.

Čerstvě sklizený chmel se musí zpracovat do 24 hodin. To, že se k vaření piva použil, se dá poznat podle barvy. „Zelený chmel předá pivu takovou trošku zelenkavou barvu," uvedla Kracíková. Podle ředitele pivovaru Marka Vávry má takové pivo i jinou chuť. „Má větší rozsah chuti a pivo je i perlivější," uvedl. Na chmelnici Střední školy hospodářské a lesnické se chmel sklízel podruhé, loni se z něj uvařilo asi 2000 litrů piva a prodalo během tří týdnů. „Lidé se ptali ještě měsíc poté, co došlo," uvedl Vávra.

Půjde do soutěže

Část piva si loni odebrala škola. Částečně ho podle ředitele Miroslava Kudrny využili pro výuku, při chemických seminářích. Letos ho chce škola porovnat s konkurencí. „Uvaříme si dvě školní piva, Frýdlantskýho Hospodáře dvanáctku, s kterým chceme jít do pivních soutěží, a Frýdlantskýho Čeledína jedenáctku," uvedl Kudrna.


O chmelnici se během roku starají studenti. Do dnešní sklizně se ale nezapojili, protože jsou ještě prázdniny. Bylo nutné chmel sklidit, aby kvalita byla ideální, uvedl Kudrna. Školní chmelnice se od běžných liší, chmel tam roste postaru na tyčích. „Sklizeň je fyzicky náročnější," uvedl ředitel. Podle něj se tyčový systém používal v 19. a začátkem 20. století. Chmelnice je součástí loni dokončené naučné zemědělské stezky, jež slouží k praktické výuce školáků z Frýdlantského výběžku i vzdělávání veřejnosti. Ojedinělá zemědělská stezka zahrnuje ještě vinici, 25 zemědělských políček a ovocný sad.

Přibude dlší chmelnice?

Už příští rok by ve Frýdlantu mohla přibýt další chmelnice, o kterou by se měli starat studenti. Měla by být na městském pozemku u řeky Smědé naproti pivovaru. „Pro pěstování chmele tam jsou naprosto ideální podmínky. Je to u vody, protože chmel potřebuje hodně vody," uvedl starosta Dan Ramzer (ODS). Vhodné tam je podle něj i půdní složení. Místo se ale nachází v zátopové oblasti a výstavbu chmelnice tam podle starosty budou muset povolit úřady a Povodí Labe. Podle Vávry býval Frýdlant v minulosti chmelařskou oblastí stejně jako je dnes Žatecko a Lounsko. „Akorát se tady chmel 70 let už nepěstuje, což je podle mě škoda," dodal.

Chceš nám něco sdělit?Napiš nám

Napiš do redakce

Pošli nám tip na článek, reakci na daný článek nebo jakoukoliv zpětnou vazbu.

* Soubor není povinné přikládat.
Napište první písmeno abecedy.

Štítky chmel, Frýdlant, pivo, pivovar, Marek Vávra, Zámecký pivovar Frýdlant, Dan Ramzer, ODS, Povodí Labe (státní podnik)

Komentáře

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.

Pošli tip na kulturní akci

Publikace zaslané kulturní či sportovní akce není garantována a vždy o publikaci rozhoduje redakce.
Zasláním tipu do redakce zároveň deklaruji, že mám svolení s užitím fotografie.

* Soubor není povinné přikládat.
Napište první písmeno abecedy.

Odesláním formuláře souhlasím s obchodními podmínkami, etickým kodexem a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.