Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Liberec možná koupí zchátralý zámeček v Machníně. Město uspělo v soutěži

Město Liberec pravděpodobně koupí rozpadající se zámeček ve čtvrti Machnín, který před dvaceti lety prodal. Zatím ale město nemá s místem žádné konkrétní plány.

Liberec možná koupí zchátralý zámeček ve čtvrti Machnín, který mu kdysi patřil a kde bývala vyhlášená dětská oční léčebna. V soutěži uspěl s nabídkou 2,8 milionu korun, transakci ale musí ještě schválit rada a zastupitelstvo. „Bude jistě o tom velká debata,“ řekl dnes novinářům náměstek primátora Jiří Šolc.

Důvodem k odmítnutí této transakce může být dojednaná částka. Město před 20 lety zámeček prodávalo pod tržní cenou za 1,4 milionu korun. „Ovšem s podmínkou zpětného odkupu s jakýmsi algoritmem rozdílové ceny v případě zhodnocení. To se bohužel nestalo, zhodnocení nebylo, spíše k znehodnocení té budovy došlo,“ uvedl primátor Jaroslav Zámečník. Zámeček patří firmě Sanatorium Machnín, která je ale v likvidaci. Podle primátora s požadavkem na vrácení zámečku městu za původní cenu 1,4 milionu u likvidátora neuspěli. „Bohužel to jsme nedokázali právně prosadit, protože právo předkupní za tuto cenu víceméně zaniklo,“ uvedl primátor.

V zámečku postaveném na okraji města někdy kolem roku 1900 bylo po znárodnění za minulého režimu vyhlášené oční sanatorium, do kterého se jezdily léčit děti s očními vadami z celé země. V roce 1999 město objekt s dalšími dvěma přilehlými budovami prodalo společnosti patřící několika libereckým lékařům. Nadále ale zůstalo vlastníkem pozemků v areálu. Radnice kvůli porušení podmínek převodu začala o navrácení zámečku usilovat už zhruba před deseti lety. Jednání ale zhatilo úmrtí jednoho z akcionářů společnosti Sanatorium Machnín a nevypořádané dědické řízení.

„Společnost se nečinností a spory po dědicích propadla do insolevence. Kdybychom to teď nekoupili, tak ten majetek nabude někdo jiný a budeme ve stejné pasti jako jsme dnes,“ uvedl Šolc. Liberci patří okolní tři hektary pozemků. „Myslím si, že scelit majetek má význam a potom si musíme říci, co s ním dále. Jaký smysluplný projekt by na tom místě mohl být,“ dodal náměstek. Před deseti lety se zámeček objevil v nabídce jedné realitní kanceláře s cenou 19 milionů korun, dnes je z něj ruina. „Stav objektu je velmi nelichotivý. Jediné, co má nějakou reálnou hodnotu, je domek na vstupní bráně, který je obýván nájemníky,“ uvedl již dříve Šolc.

Autoři | Foto Město Liberec

Štítky zámeček, Machnín, koupě, Liberec, Liberec XXXIII-Machnín, Jiří Šolc, primátor, Jaroslav Zámečník

Liberec možná koupí zchátralý zámeček v Machníně. Město uspělo v soutěži  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.