Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Sedlák a zapomenutý malíř. Galerie vystavuje dílo Paula Gebauera

Díla zapomenutého, ale kdysi uznávaného, malíře a zároveň sedláka Paula Gebauera jsou v hlavním výstavním sále liberecké Oblastní galerie. Jde o první jeho ucelenou výstavu. Tu už v neděli doprovodí zážitek v podobě koncertu smyčcového Halířova tria.

Výstava je součástí cyklu, v němž se galerie věnuje německy hovořícím výtvarníkům z Čech, Moravy a Slezska. Gebauer narozený v roce 1888 pocházel ze statku v Sosnové u Opavy, kam se po studiích na výtvarných akademiích ve Vídni a Drážďanech vrátil a převzal rodný statek. Hospodařil na něm až do odsunu po druhé světové válce a jeho dílo bylo zapomenuto.

Portréty, pole a figurální kompozice

„Stěžejní tvorbu Paula Gebauera lze rozdělit do tří základních okruhů, které vytvářejí celoživotně se doplňující rozsáhlé cykly. Portréty, obrazy spojené s polními pracemi a velké figurální kompozice,"  řekla kurátorka výstavy Anna Habánová. Umělecky nejplodnější byl Gebauer mezi lety 1928 až 1937. Na svých obrazech zachycoval práce na poli, při sklizni i běžný venkovský život. Častým námětem obrazů mu byla jeho rodina, čeledíni a děvečky v hospodářství. „Tematicky dominují náměty z venkovského prostředí, díky nimž jej lze označit za výjimečného představitele takzvané Heimatkunst - umění domoviny - ve Slezsku," uvedla kurátorka.




Gebauer byl ve své době i žádaným portrétistou. Ikonický je podle kurátorky obraz Podobizna Kocha, ředitele banky z roku 1928. Dnes připomíná reklamu na úspěšného a sebevědomého bankéře, který se s upřeným zrakem dívá dopředu. „Bankéř je velice dobře oblečený v prostředí velmi moderním s podlahou typickou pro 20. léta. Dovnitř přicházejí ti, kteří si chtějí vybrat nebo vložit," popsala obraz Habánová.

Na koncertě k výstavě Paula Gebauera zahraje malířův vnuk

Koncert smyčcového Halířova tria připravila Oblastní galerie Liberec jako doprovodný program k výstavě malíře Paula Gebauera na neděli 22. září. K triu se v rámci koncertu připojí také malířův vnuk, houslista Michael Gebauer, aby společně uvedli skladbu Antonína Dvořáka pro čtyři smyčce F dur op. 96, tzv. Americký. Výstava obrazů slezského malíře Paula Gebauera v liberecké galerii začíná 20. září a potrvá do 5. ledna příštího roku.

Michael Gebauerse narodil v roce 1951 v Curychu, kde žije. Studoval hru na housle v Mnichově, Vídni a New Yorku. Po pětiletém působení ve vídeňském Kvartetu Franze Schuberta se na dlouhých 33 let připojil k Curyšskému komornímu orchestru. 

Hudební uskupení Halířovo trio vzniklo v roce 2016 s cílem představit osobnost českého houslového virtuosa Karla Halíře (Vrchlabí 1859 – Berlín 1909). Dalo by se říci, že Halíř byl, co se týče houslí a hudby, Leonardem da Vinci druhé poloviny 19. století a počátku 20. století. Český houslista vynikal na velmi vysoké úrovni ve všech čtyřech nejdůležitějších aspektech, ve kterých se houslista může rozvíjet: jako sólista, komorní hráč, koncertní mistr a profesor.

Halířovo trio tvoří slovenská violoncellistka Jana Podolská, český klavírista Václav Mácha a Eduardo García Salas, španělský houslista žijící v Praze. Členové Halíř Tria jsou vítězi mezinárodních soutěží. Také na festivalech a domácích i zahraničních koncertech sklízejí úspěch u diváků i kritiky. V krátkém koncertním programu v liberecké Galerii Lázně česko-slovensko-španělské uskupení vystoupí s díly oblíbených skladatelů houslisty Karla Halíře – Ludwiga van Beethovena, Johanna Nepomuka Hummela a v neposlední řadě Antonína Dvořáka. Právě k interpretaci jeho skladby pro smyčcový kvartet se k mladému triu s druhými houslemi připojí Michael Gebauer, vnuk malíře, jehož obrazy budou v Oblastní galerii Liberec k vidění až do začátku příštího roku.

V liberecké galerii to není jediná nová výstava. Vendula Chalánková tam má obrazy i práce na papíře, které se nějak vztahují k osobnosti Václava Havla a jeho hře Vernisáž. Výstavní projekt Jana Pfeiffera zpracovává téma snu, který je spojený s dřívějším využitím budovy galerie, byly tam lázně. Výstavě Alžběty Bačíkové dominuje zvuk. Autorka si klade otázku, jak se nevidomý člověk orientuje v prostoru, který ho obklopuje.

Autoři | Foto

Štítky galerie, Paul Gebauer, výstava, obrazy, malíř, koncert, Karel Halíř, druhá světová válka, Vídeň, housle, Antonín Dvořák, Slezsko, Leonardo da Vinci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sedlák a zapomenutý malíř. Galerie vystavuje dílo Paula Gebauera  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.