Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Lidé z Frýdlantu mají ve své nemocnici po více než roce opět pohotovost

Pohotovostní služba ve frýdlantské nemocnici déle jak rok vůbec nefungovala, teď ale byla obnovena a po Novém roce by podle předpokladů mohla fungovat už nepřetržitě.

Do areálu Nemocnice Frýdlant na Liberecku se dnes po více než roce vrátila lékařská pohotovostní služba. Místostarosta města Jiří Stodůlka  to považuje za symbol toho, že se navrací vše dobré. „Protože nemocnice má fungovat jako nemocnice, a ne jako sanatorium, jak si to vysnilo EUC,“ řekl novinářům místostarosta.

Firma EUC provozovala frýdlantskou nemocnici pět let do letošního června, kdy ji prodala Krajské nemocnici Liberec (KNL). Pohotovost přestala EUC zajišťovat loni v létě kvůli nedostatku lékařů. Tato služba pak fungovala v budově polikliniky naproti nemocnici pod záštitou liberecké nemocnice ve spolupráci s místními praktickými lékaři. Po návratu do nemocnice bude otevřená jako dosud ve všedních dnech do 21:00 a o víkendech a svátcích od 09:00 do 18:00. „Směřujeme k tomu, abychom byli schopni po Novém roce služby rozšířit tak, aby pohotovost byla poskytována nepřetržitě,“ uvedl jednatel frýdlantské nemocnice Jan Rais.

Nemocnice, která zajišťuje péči pro 25.000 lidí z Frýdlantského výběžku, v posledních letech kvůli nedostatku lékařů postupně omezila péči. Liberecká nemocnice po jejím převzetí od 1. července rozsah péče ve Frýdlantu rozšiřuje. Přesunula tam pacienty z oddělení následné péče v Jablonném v Podještědí, které uzavřela jako nepotřebné. Ve Frýdlantu má dvě stanice po 25 lůžkách. „Za předchozího majitele nebyla plně vytížena, obloženost byla kolem 65 procent. Teď jsme přes 90 procent,“ uvedl Rais. Obnovit se také podařilo chirurgickou ambulanci i operace, lékaři tam provádějí tři dny v týdnu jednodušší zákroky v rámci jednodenní operativy. „A od Nového roku plánujeme obnovit operativu v oboru urologie,“ dodal Rais.

Operace v jiných oborech zatím podle lékařského ředitele KNL Jaromíra Honse pro Frýdlant neplánují, i když se uvažovalo o ORL. „Nejsme ale schopni zajistit personálně následnou péči,“ dodal Hons.

Pověst frýdlantské nemocnice utrpěla loni, když tam otravou krve onemocnělo devět z 24 pacientů operovaných od 26. do 28. listopadu. „Obnovit důvěru není jednoduché. Dodnes se nepodařilo zjistit, čím k otravě krve došlo. Po auditech operačních sálů jsme ale přesvědčeni, že poskytování péče je bezpečné a pacienti se nemusí bát,“ řekl Rais.

Areál nemocnice patří městu Frýdlant a KNL si ho pronajímá. Podle studie, kterou si nechalo město zpracovat, je třeba do modernizace areálu investovat zhruba 80 milionů korun. „Současně se jedná, kde ty peníze vzít,“ uvedl Stodůlka. Město má k dispozici necelou polovinu.

Autoři | Foto Nemocnice Frýdlant

Štítky Nemocnice Frýdlant, pohotovost, nemocnice, Frýdlant, Krajská nemocnice Liberec, nový rok, Jiří Stodůlka, lékař, Liberecký kraj

Lidé z Frýdlantu mají ve své nemocnici po více než roce opět pohotovost  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.