Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Frýdlant dnes vysadí 55 stromů, založí tak vlastní ovocný sad

Městský ovocný sad vznikne právě dnes ve Frýdlantu v lokalitě zvané Hág. Město zde vysadí 55 ovocných stromů a keřů. V budoucnu si bude moci ovoce z těchto stromů utrhnout kdokoliv.

Frýdlant na Liberecku zakládá městský ovocný sad, zatím nemá žádný. V pátek pod bývalou restaurací Koruna v místě zvaném Hág zástupci města a škol vysadí 55 ovocných stromů a keřů typických pro zdejší region. Ovoce ze sadu si v budoucnu bude moci utrhnout kdokoliv, uvedla dnes v tiskové zprávě mluvčí města Martina Petrášková.

Sad bude v místě, kde tekl malý potůček. Zhruba před pěti lety byl ale při výstavbě kanalizace sveden do trubky a místo dělníci postupně zavezli sutí z rekonstrukce Lužické ulice. „Vzniklo tím prostranství o rozloze zhruba 2000 metrů čtverečných, které jsme zhutnili a srovnali a přemýšleli jsme, jak ho co nejlépe využít,“ uvedl místostarosta Frýdlantu Jiří Stodůlka.

Ve spolupráci se Střední školou hospodářskou a lesnickou (SŠHL) se město nakonec domluvilo na vysázení sadu. „Nápadu vytvořit v lokalitě Hág městský ovocný sad se ujali naši žáci oboru zahradník, tehdy z prvního a druhého ročníku. Vytvořili projekt, který přesně definoval, jaké druhy stromů a keřů v sadu budou, kde a jak budou rozmístěny, a také se sami ujali úprav prostranství,“ uvedl ředitel školy Miroslav Kudrna.

Město dalo prostranství zavést 160 tunami ornice a osít tak, aby se proměnilo v kvetoucí louku. Do ní v pátek děti z místních základních škol a studenti SŠHL zasadí 55 keřů a stromů, tradičních a původních pro Frýdlantsko. „Lidé tu najdou ořešáky, jedlé kaštany, lísky, jabloně, hrušně, višně, třešně, jeřáby, angrešty, rybízy, rakytník nebo třeba muchovník. Plody z nich si bude moci do sadu přijít utrhnout kdokoli, sad zůstane veřejnosti otevřený,“ dodal Kudrna.

SŠHL a město začaly intenzivněji spolupracovat před třemi lety. „Za tu dobu už se podařilo díky spolupráci například zvelebit prostranství kolem základní školy v Husově ulici, jehož podobu studenti také sami navrhli a posléze vítězný projekt zrealizovali,“ dodala Petrášková.

Autoři | Foto Petr Pokorný

Štítky Frýdlant, sad, stromy, ovocný sad, strom, keř, Jiří Stodůlka, Liberecký kraj

Frýdlant dnes vysadí 55 stromů, založí tak vlastní ovocný sad  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.