Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Liberci začal soud ohledně chrastavských lázní

Včera začal liberecký soud projednávat kauzu týkající se chrastavských termálních lázní. Více než desítka lidí je obviněna z dotačního podvodu.

V Liberci včera začal čtením obžaloby soud s 12 obžalovanými z dotačního podvodu při stavbě termálních lázní v Chrastavě se škodou v řádu 100 milionů korun. Státní zástupce je viní ze sedmi skutků, z nichž nejzávažnější je korupce a poškození finančních zájmů EU. Obžalovaní by měli vypovídat dnes a ve čtvrtek.

Předseda senátu Petr Neumann dnešní líčení po přečtení obžaloby ukončil kvůli stavebním pracím kolem budovy soudu. V jednací síni přes hluk nebylo nic slyšet a nahrávací nařízení nebylo schopné zaznamenat, co kdo říká. Soud měl původně začít už před letními prázdninami, z jednání se ale tehdy omluvili dva obžalovaní, což předseda senátu označil za obstrukce. Zrušen byl i zářijový náhradní termín zahájení, líčení se tak za účasti všech obžalovaných poprvé konalo až dnes.

Mezi obžalovanými je bývalý europoslanec a současný člen krajského předsednictva ČSSD Robert Dušek, bývalý náměstek hejtmana Martin Sepp či Jan Imlauf, původní vlastník lázní a jednatel společnosti Imstav. „Pokud bych měl kauzu shrnout do několika vět, tak podstatou je zakrytí provázanosti mezi žadatelem o dotaci a osobou stavebníka, kde ty subjekty byly personálně i majetkově propojené. A smyslem bylo načerpat dotace a zároveň inkasovat finanční prostředky do společnosti, která měla realizovat samotný projekt,“ řekl již dříve státní zástupce Petr Hořín.

Termální lázně leží v Chrastavě zhruba 11 kilometrů od Liberce. Pětihektarový areál slouží veřejnosti od 3. prosince 2012. Dokončena byla první etapa za 100 milionů korun, podstatnou část poskytla Evropská unie. Dokončení areálu za dalších 120 milionů ale zkomplikoval spor o ovládnutí společnosti, který v dubnu 2013 vyvrcholil insolvenčním řízením. Dnes má areál nového vlastníka. Firma Dům pohody, které původně patřil, je v konkurzu, věřitelům dluží téměř 229 milionů korun. Největším věřitelem je Regionální rada regionu soudržnosti Severovýchod, která poskytla dotaci.

Soudce dnes uvedl, že jako náhradu škody požaduje ROP Severovýchod v trestním řízení 210 milionů korun. Připojilo se i ministerstvo financí. Jeho zástupkyně dnes u soudu uvedla, že navrhují, aby soud obžalovaným nařídil uhradit státu škodu přes 128 milionů korun s úrokem 8,5 procenta.

Autoři | Foto Lázně Chrastava

Štítky Chrastava, lázně, soud, podvod, Liberec, Evropská unie, dotace, Robert Dušek, Martin Sepp, ČSSD, Dům Pohody a.s.

V Liberci začal soud ohledně chrastavských lázní  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.