Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Liberecká zoo poprvé v historii chová vzácné rajky a zoborožce

Zoo Liberec získala poprvé ve své stopatnáctileté historii do své expozice rajku královskou a zoborožce temného. Jedná se o velice zajímavé ptačí druhy, které jsou v zoologických zahradách k vidění pouze zřídka. Oba druhy mohou návštěvníci spatřit v horním patře pavilonu tropů, které bylo i pro účely jejich chovu nedávno rekonstruováno.

V tomto týdnu se skladba zvířat v nejstarší zoo v Čechách rozrostla o nové, zcela unikátní ptačí druhy. Konkrétně jde o samce rajky královské a chovný pár zoborožců temných. Všichni jedinci našli svůj nový domov v horním patře pavilonu tropů, kde doplnili jedinečnou libereckou kolekci ptactva z oblasti jihovýchodní Asie.

Rajka obývá společnou expozici s párem korunáčů Sclaterových, samce a samici zoborožců temných mohou návštěvníci spatřit v největší samostatné voliéře s umělým vodopádem. „Jedná se o taxony náročné na chov, které sev tuzemských zahradách téměř nevyskytují. Rajku královskou chová v Čechách pouze Zoo Děčín a zoborožce temné jen Zoo Zlín – Lešná, odkud k nám přicestoval i náš chovný pár,“ dodává Jan Hanel, zoolog a kurátor ptactva v Zoo Liberec. Liberecká zoo pevně doufá, že se ji oba druhy podaří v budoucnu rozmnožit a posílit tím zatím velmi málo početnou populaci chovanou v lidské péči v zoologických zahradách.


„V celé Evropě (v rámci zoologických zahrad a akvárií sdružených v Evropské asociaci zoologických zahrad EAZA) jsou aktuálně pouze 4 zoologické zahrady zapojené do chovu acelková populace rajek královských v zahradách čítá jen 11 samců a 8 samic. Zoborožce temné v Evropě chová celkem 22 zoologických zahrad (25 samců a 23 samic),“ dodal Hanel.

Rajka královská (Cicinnurus regius)

Rajka královská je nejmenším a zároveň nejpestřeji zbarveným pěvcem z čeledi rajkovití. Tato ptačí čeleď se vyskytuje pouze v deštných lesích na Nové Guineji a přilehlých ostrovech. Je u ní velmi výrazná pohlavní dvojtvárnost, kdy jsou samci pestře zbarvení, zatímco samice mají nenápadné šedohnědé opeření. Samci rajky královské mají červenou hlavu a křídla, bílé břicho a nápadně modré končetiny. Místo klasických širokých ocasních per vedou z ocasu dvě zelená prodloužená úzká pírka zakončená „bambulkou“.

„Pro rajky je typické impozantní namlouvání na tokaništích, kde se několik samců snaží zaujmout samičku zpěvem a tanci, při kterých ukazují své výrazně zbarvené peří. Během námluv samec rajky královské načepýří peří na břiše a kývá ocasními pery. Pokud samici zaujme, dovolí mu se s ní pářit, tím však jejich krátký vztah končí. Sameček se brzy začne dvořit dalším samičkám. Oplodněná samička si sama staví hnízdo a posléze inkubuje vejce astará se o mláďata,“ popisuje jejich typickou etologii Jan Hanel.

V přírodě se rajky živí především plody z tropických stromů a jako doplněk stravy jim slouží hmyz.

Zoborožec temný (Rhyticeros plicatus)

Zoborožec temný, též zvaný guinejský, patří se svojí délkou těla 65–85 cm mezi největší zoborožce na světě. Vyskytuje se v deštných lesích východní Indonésie, na Nové Guineji a přilehlých ostrovech (např. Šalamounovy ostrovy). I u tohoto druhu je na první pohled patrná pohlavní dvojtvárnost mezi samcem a samicí. Samec má větší zobák a zlatožlutě opeřený krk a hlavu, samice je celá černá.

„Jedná se o velký druh zajímavě zbarveného zoborožce. Neobvyklý je i hlasitý zvuk jejich křídel v letu,“ doplňuje Jan Hanel.

Stejně jako pro další druhy zoborožců je i pro zoborožce temného typické zazdívání samicesamcem v dutině stromu v období hnízdění. Jako stavební materiál používá směs slin a jílu. Ponechá jí pouze malý otvor, kudy samici nabízí potravu. Samice zde vydrží zazděná čtyři měsíce, dokud nejsou mláďata schopná letu.

Zoborožec patří mezi všežravé ptáky. V jeho jídelníčku kromě ovocných plodů a bobulí nechybíani bezobratlí živočichové a drobní obratlovci.

Tisková zpráva | Foto ZOO Liberec

Štítky zoborožec, zoo, rajka, odchov, zoologická zahrada, historie, Zoologická zahrada Liberec, Jan Miloslav Haněl, ptáci, peří, Česko, Jihovýchodní Asie, ZOO Děčín, Nová Guinea, Zoologická zahrada Zlín, pavilon

Liberecká zoo poprvé v historii chová vzácné rajky a zoborožce  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.