Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Rekonstrukce Severočeského muzea není vůbec snadná, přesto úspěšně pokračuje

I přes určité komplikace se daří pokračovat v rekonstrukci Severočeského muzea podle časového plánu. Náročná byla například oprava vstupního schodiště, která právě finišuje.

Rekonstrukci Severočeského muzea v Liberci za 143 milionů korun sice provázejí obtíže, i tak se ale daří dodržovat nově schválený harmonogram. Termín otevření v září příštího roku se jeví zatím stále jako reálný, řekl ředitel muzea Jiří Křížek.

„Dokončují se hrubé práce, řešíme restaurování oken, výzdoby. Dokončuje se také vstupní schodiště, což byl teď asi největší oříšek,“ uvedl Křížek. Podle něj bylo schodiště v havarijním stavu. „V daleko horším, než se předpokládalo,“ dodal ředitel krajského muzea.

Budova v romanticko-historizujícím stylu, která po stavební stránce propojuje typy sakrální a palácové architektury, je pro veřejnost uzavřená od loňského ledna. Na její opravu získal kraj evropskou dotaci bezmála 100 milionů korun. Původní termín dokončení rekonstrukce byl letos na konci roku. Po zahájení prací dělníci přišli na to, že některé části budovy postavené před 120 lety jsou na tom výrazně hůře, než se myslelo.

„Po odkrytí podlahových krytin a dřevěné zvýšené podlahy v hlavním výstavním sále například odhalili stavaři výraznou nerovnost podlahy. Proto vyvstala potřeba vytvořit podloží ze zhutněného štěrku, hydroizolaci a odvětrávání,“ uvedl mluvčí kraje Filip Trdla. Krom toho se ukázalo, že ve zdech muzea jsou minimálně tři generace různých rozvodů elektronického zabezpečovacího systému a požární signalizace, které již nedopovídají platným normám. Musejí se proto udělat kompletně nové rozvody.

Architektura budovy zůstane po rekonstrukci stejná, radikálně se ale změní expozice a budova bude více bezbariérová. Zlepší se i technická vybavenost, přibude klimatizace, nová bude i kanalizační a vodovodní přípojka. Součástí rekonstrukce je i restaurování vybraných sbírkových předmětů zhruba za šest milionů korun. „Uzavřeli jsme veřejné zakázky na restaurování fotografií, pohlednic a plakátů. Dále probíhají výběrová řízení na restaurování skla a textilu,“ uvedla radní kraje pro kulturu Květa Vinklátová.

Autoři | Foto František Stein

Štítky ČR, muzea, stavby, Libere, Severočeské muzeum v Liberci, rekonstrukce, restaurování, schodiště, Jiří Křížek, Květa Vinklátová

Rekonstrukce Severočeského muzea není vůbec snadná, přesto úspěšně pokračuje  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.