Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Areál frýdlantské nemocnice by se měl dočkat modernizace za desítky milionů korun

Frýdlantská nemocnice by se měla dočkat modernizace. S financováním by měla pomoci i Krajská nemocnice Liberec, která ve Frýdlantu od července zajišťuje péči.

Modernizaci nemocnice připravuje radnice ve Frýdlantu na Liberecku. Areál, který město už léta pronajímá firmám, jež péči zajišťují, je zanedbaný a obnovu nutně potřebuje. Náklady se odhadují na 85 milionů korun bez DPH. Frýdlant je ale schopen z vlastního rozpočtu a úvěru zajistit 25 milionů, devíti miliony slíbila přispět Krajská nemocnice Liberec, která od července péči ve Frýdlantu zajišťuje, řekl starosta Jiří Stodůlka.

Nemocnice Frýdlant zajišťuje péči pro 25.000 lidí z Frýdlantského výběžku. Od roku 2013 do poloviny letošního roku ji provozovala společnost EUC (Euroclinicum), která kvůli nedostatku lékařů postupně omezila péči a přestala zajišťovat i lékařskou pohotovost.

Situaci ještě zkomplikovala otrava krve, která se v závěru loňského roku objevila u devíti operovaných pacientů. Nikdo nezemřel. Kriminalisté příčinu neodhalili a případ uzavřeli s tím, že se nestal trestný čin. Péči od července převzala Krajská nemocnice Liberec, EUC zaplatila 8,6 milionu korun.

Právě z požadavků krajské nemocnice teď podle Stodůlky vychází připravovaná modernizace. Nemocnice chce, aby byl provoz zařízení co nejefektivnější a také co nejpřátelštější k pacientům. V první etapě se počítá s obnovou chirurgické a interní ambulance a přístavbou malého operačního sálu a s rekonstrukcí vzduchotechniky na velkých sálech. „V druhé etapě je rekonstrukce dětského oddělení, kde by měly vzniknout prostory pro laboratoř, gynekologické ambulance, rehabilitaci a pro administrativu. Místo laboratoří vznikne 28 až 30 lůžek,“ doplnil.

S žádostí o pomoc s financováním projektu se Frýdlant obrátil na starosty okolních obcí. Slíbili ji už v Bulovce. „Chceme tím vyjádřit podporu nemocnici, rozhodli jsme se příští rok z rozpočtu uvolnit 500.000 korun, je to podstatná část našeho rozpočtu, který je asi deset milionů,“ řekla starostka Romana Šidlová.

Pomoc slíbili i v nedalekém Novém Městě pod Smrkem, jednat o ní budou také v Hejnicích. „Za sebe si uvědomuji, že nemocnice je tu pro naše občany, a proto bychom měli pomoci, aby bylo možné péči tady zachovat,“ řekl hejnický starosta Jaroslav Demčák.

Frýdlant také jedná s Libereckým krajem. „Pro město velikosti Frýdlantu se 7500 obyvateli je ta částka na modernizaci velká, ale primárně potřebujeme dohodu o tom, jak to bude fungovat dlouhodobě,“ řekl hejtman Martin Půta. Pro krajskou nemocnici bude podle něj složité investovat do cizího majetku. Možností tak je, že Frýdlant budovy vloží do majetku krajské nemocnice a může se stát akcionářem, případně budovy prodá. O tom ale podle Stodůlky zatím frýdlantští zastupitelé nejednali.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Nemocnice Frýdlant

Štítky Frýdlant, nemocnice, modernizace, Krajská nemocnice Liberec, Jiří Stodůlka, rozpočet, Liberecký kraj, Nemocnice Frýdlant, Martin Půta, Jaroslav Demčák, Frýdlantský výběžek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Areál frýdlantské nemocnice by se měl dočkat modernizace za desítky milionů korun  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.