Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Na včerejšek připadl světový den obětí dopravních nehod

Světový den obětí dopravních nehod vyhlásila Světová zdravotnická organizace na třetí neděli v listopadu jako vzpomínku na lidi, kteří zemřeli při dopravních nehodách. Světová zdravotnická organizace uvádí, že v důsledku dopravních nehod celosvětově umírá ročně 1,2 milionů osob a dalších 50 milionů je zraněno.

V České republice v loňském roce zahynulo na silnicích 564 osob, bylo to o 63 osob více než v roce předchozím. Těžce zraněno bylo 2 465 osob to bylo o 126 více než v roce minulém. Tato statistika zaskočila všechny odborníky a po celý letošní rok navrhují opatření, která zadrží nárůst obětí silnic. „Budeme doufat, že se přání stane skutkem,“ říká Stanislava Jakešová, dopravní specialista týmu silniční bezpečnosti.

Třetí víkend v listopadu

V ČR tradici vzpomínkových akcí na oběti dopravních nehod zahájilo v roce 2004 České sdružení obětí dopravních nehod formou bohoslužby, následně občanskými pietními akty. 

Poslední tři roky se u nás rozšířil den obětí dopravních nehod na celý třetí listopadový víkend, kdy se celorepublikově vzpomíná na oběti dopravních nehod např. ve formě vzpomínkového řetězce, jehož součástí jsou i besedy s občany z řad zasažených lidí i širší veřejnosti nejen v Praze. Pražskou vzpomínku organizuje České sdružení obětí dopravních nehod u Památníku obětí dopravních nehod na nultém km dálnice D1 s následným posezením pro zasažené a pozůstalé.

Pozůstalí

Vzpomenout na ty, kdo zemřeli při dopravních nehodách, a vyjádřit solidaritu s utrpením jejich blízkých a dalších, kdo nesou dlouhodobé dopady neštěstí na silnicích – to jsou hlavní cíle již tradičního řetězce pietních aktů a bohoslužeb. V letošním roce připadá světový den obětí dopravních nehod na 17.11.2019. Což je datum pro ČR významné a magické z důvodů zcela jiných. To ale neznamená, že bychom neměli vzpomenout na ty, kteří zahynuli na silnicích, nebo jim dopravní nehoda negativně ovlivnila další život.

„Budeme si přát, aby opatření směřující k minimalizaci následků dopravních nehod byla účinná a my jsme se nesetkávali s pozůstalými obětí, kteří hledají odpovědi na otázky, které jim jejich blízké nevrátí,“ říká Stanislava Jakešová, dopravní specialista týmu silniční bezpečnosti. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Tisková zpráva | Foto pixabay.com

Štítky Tým silniční bezpečnosti, nehoda, dopravní nehoda, Česko, Světová zdravotnická organizace, silnice, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na včerejšek připadl světový den obětí dopravních nehod  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.