Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Rok po otravě v Nemocnici Frýdlant pacienti na odškodné čekají

Rok po otravě v soukromé nemocnici Frýdlant poškození pacienti na odškodné stále marně čekají. Policie v září případ odložila, kriminalisté příčinu neodhalili. Případ uzavřeli s tím, že se nestal trestný čin. Na nabídku mimosoudního jednání nemocnice zatím nereagovala.

Společnost Vindicia, která osm z devíti pacientů zastupuje, proto nechá vypracovat znalecké posudky k vyčíslení újmy a vše uplatní u civilního soudu. Zvažuje hromadnou žalobu, která má obecně větší váhu, sdělila mluvčí společnosti Tereza Holá.

Nedostali žádnou zprávu

„Poškození chtějí spravedlivé řešení svého případu a náhradu nemajetkové újmy, kterou utrpěli, když se dostavili do nemocnice na leckdy banální zákrok. Někteří z nich podnikají, takže navíc dočasně přišli i o příjmy," doplnil expert na odškodnění Tomáš Beck. Na podzim podle něj sice média informovala o odložení případu, poškození ale žádnou oficiální zprávu nedostali. Klienti mají podle něj nárok na bolestné, kompenzaci ztížení společenského uplatnění, psychické újmy, ušlé mzdy a výdělku. V podobných případech může odškodné dosahovat statisícových částek.

Podle hygieniků onemocnělo otravou krve devět z 24 pacientů operovaných v Nemocnici Frýdlant od 26. do 28. listopadu loňského roku. Šlo o různé operace - kolene, žlučníku či gynekologické zákroky. Operace prováděly různé týmy chirurgického a gynekologického oddělení, různí anesteziologové i různé sestry. Pacienti s otravou museli být převezeni do nemocnic v Liberci a Jablonci, protože potřebovali intenzivní péči. Nikdo nezemřel, poslední pacientku propustila liberecká nemocnice v lednu.

Bojovali o život

„Do nemocnice jsme přišli na dlouho plánované zákroky, které byly často jen laparoskopické - například na operaci kýly či slepého střeva. Místo abychom z nemocnice v pořádku odešli, se stala chyba, kvůli které někteří z nás bojovali o život. Trvalo týdny, než jsme se zotavili a my i naše rodiny se mohli vrátit k normálnímu fungování. Naše újma je prokazatelná a s následky se někteří potýkají dosud. Přesto stále čekáme na výsledky policejního vyšetřování a adekvátní odškodnění," řekl Karel Šípek, jeden z postižených. Vindicia jeho prostřednictvím komunikuje s dalšími poškozenými kromě pacienta, jemuž nemocnice jako kompenzaci věnovala motorovou pilu.

Frýdlantská nemocnice v době otravy patřila do skupiny EUC (dříve Euroclinicum), v polovině letošního roku ji koupila Krajská nemocnice Liberec. Změna vlastníka podle Becka jednání o odškodném ztěžuje. Generální ředitel krajské nemocnice Richard Lukáš již dříve uznal, že si pacienti odškodné zaslouží, s nároky je ale odkázal na původního nemocnice. Pokud policie neoznačí konkrétního viníka je podle Becka firma Vindicia připravena zahájit občanskoprávní spor s EUC i libereckou nemocnicí. „Dál bude záležet na tom, jak měly obě strany mezi sebou smluvně ošetřené povinnosti vůči pacientům," vysvětlil další kroky Beck.

Autoři | Foto Nemocnice Frýdlant

Štítky nemocnice, otrava, Frýdlant, pacient, Nemocnice Frýdlant, Krajská nemocnice Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rok po otravě v Nemocnici Frýdlant pacienti na odškodné čekají  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.