Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Bývalý vlastník frýdlantské nemocnice ujistil, že odškodnění pacientům zaplatí

Pacienti Nemocnice Frýdlant, kteří byli v závěru loňského roku poškozeni otravou, se podle společnosti EUC o své odškodné bát nemusí.

To, co bude nad rámec pojištění, je firma, která v té době nemocnici provozovala, připravena uhradit, sdělila mluvčí společnosti EUC Eva Hokrová. Od července zařízení převzala Krajská nemocnice Liberec, EUC se podle ní dohodla s novým vlastníkem v souvislosti s odškodněním bývalých pacientů na maximální součinnosti.

„Prodejem Nemocnice Frýdlant do rukou Krajské nemocnice Liberec se tedy situace pro pacienty v žádném ohledu nezměnila, mají stejného právního zástupce, se kterým pacienti své nároky řeší. V dohledné době budou postupně vydány znalecké posudky, které určí výši náhrady škody. Ta bude uhrazena z pojistky Nemocnice Frýdlant. V případě, že částka bude převyšovat maximální pojistné plnění, uhradí tento rozdíl společnost EUC,“ doplnila Hokrová. Dohodu o takovém vypořádání potvrdil i mluvčí krajské nemocnice Václav Řičář.

Otravou krve onemocnělo devět z 24 pacientů operovaných v Nemocnici Frýdlant od 26. do 28. listopadu loňského roku. Šlo o různé operace - kolene, žlučníku či gynekologické zákroky. Pacienty operovaly různé týmy chirurgického a gynekologického oddělení, různí anesteziologové i různé sestry. Pacienti s otravou museli být převezeni do nemocnic v Liberci a Jablonci, protože potřebovali intenzivní péči. Nikdo nezemřel, poslední pacientku propustila liberecká nemocnice v lednu.

Policie, která okolnosti otravy vyšetřovala, v září případ odložila. Kriminalisté příčinu neodhalili. Případ uzavřeli s tím, že se nestal trestný čin. Podle společnosti Vindicia, která zastupuje osm z devíti poškozených pacientů, zatím nemocnice na nabídku mimosoudního jednání o odškodném nereagovala. Zvažují proto hromadnou žalobu. „Od události uplynul jeden rok, což je pro znalce předpokládaná obvyklá doba pro ustálení zdravotního stavu poškozených pro účely jeho zhodnocení. Ověřili jsme si, že jedna z pacientek byla již odškodněna z pojistky v těchto dnech,“ dodala Hokrová.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Nemocnice Frýdlant

Štítky nemocnice, Frýdlant, firmy, EUC, pacient, Nemocnice Frýdlant, Krajská nemocnice Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bývalý vlastník frýdlantské nemocnice ujistil, že odškodnění pacientům zaplatí  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.