Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Liberecké adventní trhy měly letos rekordní návštěvnost. A zájem byl i o ruské kolo

Liberecké adventní trhy letos doslova trhaly rekordy v návštěvnosti. Podle odhadů je navštívily desítky tisíc lidí. Oproti předchozím trhům bylo na náměstí plno i ve všední dny.

Rekordní byl letos zájem o městské adventní trhy v Liberci, které dnes po čtyřech týdnech skončily. Organizátoři odhadují, že je navštívily desítky tisíc lidí. Zatímco v minulých letech se náměstí u radnice obvykle zaplnilo vpodvečer jen v pátek a o víkendech, letos tak tomu bylo prakticky každý den, řekl za organizátory trhů Ondřej Červinka.

„Byly večery, kdy tady byly tisíce lidí. Prostor vymezený stánky byl tak zaplněný, že se tady nedalo skoro projít,“ uvedl Červinka. Vstupné se na trhy nevybírá, počet návštěvníků tak mohl jen odhadnout. Zaznamenal také, že prodej tradičního vánočního zboží nebyl hlavní motivací, proč lidé na trhy chodili. „Možná víc než místem nákupu, jako že ani na to nechceme rezignovat, se stávají víc místem setkávání a nějakého společenského života v době adventu,“ uvedl. Příští rok se proto podle něj chtějí organizátoři více zaměřit na gastronomii, přidat stánky s občerstvením. „Jak se nám podařilo dostat sem poměrně hodně lidí, tak to sebou samozřejmě neslo i poměrně velké fronty na pití, na občerstvení,“ řekl Červinka.

Letos bylo součástí trhů poprvé 25 metrů vysoké ruské kolo. „Bylo jedním z taháků letošních adventních trhů, přilákalo sem spoustu především mimolibereckých návštěvníků,“ uvedl Červinka. Třeba v sobotu se podle něj vinula fronta po celé délce náměstí až k radnici.

Za vydařenou považuje Červinka i další letošní novinku, skleněný betlém instalovaný na náměstí výtvarníkem Richardem Loskotem. Betlém tvořilo 34 hutních figur z dílny Zdeňka Sochora z Železného Brodu. Doplňovaly je foukané ozdoby z liberecké firmy Glassor od Martiny Špitálské z Krásného Lesa a perličkové ozdoby z Poniklé. „Skleněný betlém dodal trhům řekněme magii a určitou exkluzivitu, něco nového, něco zajímavého, co navíc charakterizuje region, jehož je Liberec centrem,“ dodal Červinka.

Potěšil ho i zájem návštěvníků o projekt Náš Ježíšek s Ježíškovou nebeskou kanceláří, kdy zájemci mohli poslat dopis Ježíškovi nebo se mohli s Ježíškem vyfotit. „Náš Ježíšek se stal patronem libereckého adventu, trhy tím dostaly takový duchovní rozměr,“ dodal Červinka.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Luboš Vrabec

Štítky zábava, trh, Vánoce, Liberec, advent, ruské kolo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecké adventní trhy měly letos rekordní návštěvnost. A zájem byl i o ruské kolo  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.