Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Liberecká onkologie má v provozu nový CT simulátor

Liberecká nemocnice uvedla do provozu nový CT simulátor, který zlepší péči o onkologické pacienty v Liberci a celém Libereckém kraji. Přístroj za 17,6 milionu korun využije při přípravě pacientů na ozařování na lineárních urychlovačích. CT simulátor nahradil deset let starý dvoudimenziální přístroj, tento zobrazuje ve 3D. Rozdíl uvidí hlavně aplikující odborník, řekl klinický radiologický fyzik nemocnice Vít Richter.

„Předtím viděl 2D rentgenový snímek, na kterém nejsou vidět měkké struktury uvnitř pacienta, teď je vidí jako na klasickém CT, to znamená má více informací," uvedl Richter.

Pořízení CT simulátoru navíc umožní plně využít možností moderních lineárních urychlovačů, které má Komplexní onkologické centrum liberecké nemocnice od roku 2016. „Abychom mohli lineární urychlovače a jejich technické možnosti plně využít, je potřeba mít celý kvalitní radioterapeutický řetězec. To znamená být velice precizní a kvalitní ve fázi přípravy ozařovacích plánů," uvedla primářka radiační onkologie Magda Macháňová.

CT simulátor je podle ní pro přípravnou fázi stěžejním přístrojem. Dělá se na něm první vyšetření u pacientů určených k léčbě nádorů ozařováním a poté ještě kontrolní vyšetření po vytvoření ozařovacího plánu. „Teprve po této kontrole pacient půjde na to první vlastní ozáření, kdy už budeme bezpečně vědět, že léčba bude velice kvalitní a přesná a zaměřená tam, kam má být," dodala. Pro každého pacienta se musí zpracovat individuální plán ozařování, ročně má oddělení 900 až 1000 pacientů. Na nový přístroj přispěl největší nemocnici v kraji 15 miliony korun Liberecký kraj, který je jejím majoritním vlastníkem.

Nádorová onemocnění

Nádorová onemocnění jsou podle informací z Českého statistického úřadu (ČSÚ) druhou nejčastější příčinou úmrtí v Libereckém kraji hned po nemocích oběhové soustavy. Novotvary byly v roce 2018 příčinou smrti u 1192 lidí, což je více než čtvrtina všech zemřelých v kraji. Na zhoubné nádory průdušek a plic předloni skonalo 252 lidí, dalších 147 na zhoubné novotvary tlustého střeva, konečníku a řiti a 100 slinivky břišní. Na rakovinu prsu zemřelo 69 lidí. Celkem v roce 2018 zemřelo v Libereckém kraji 4705 lidí. Loňské údaje zatím k dispozici nejsou.

Autoři | Foto KNL

Štítky nemocnice, Liberec, KNL, simulátor, pacient, Liberecký kraj, urychlovač částic, Vít Richter, Krajská nemocnice Liberec, Český statistický úřad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecká onkologie má v provozu nový CT simulátor  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.