Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

FOTO: Nová podoba Tržního náměstí. Silnice před bazénem bude jen pro autobusy

Rada města na prvním zasedání v novém roce vybrala novou podobu Tržního náměstí. Nejvíce se líbil návrh studia OV architekti. Rada vybírala ze tří projektů.

Nabídky byly hodnoceny dle dvou kritérií. „Prvním kritériem byla komplexnost urbanisticko-architektonického návrhu s váhou 85%, dále cena projektových prací s vahou 15%. V obou kritériích získala nejvyšší počet bodů nabídka od účastníka ov-architekti s.r.o., architektů Jiřího Opočenského a Štěpána Valoucha, a proto se umístila na prvním místě,“ uvedla Kancelář architektury města na facebooku.

OV architekti se ve svém návrhu soustředili na vytvoření funkčního zeleného středu náměstí a posílení městského prostředí po jeho obvodu. Plocha před bazénem bude chodce směřovat do zeleného středu se stupni na sezení. Na náměstí výrazně přibude stromů, mezi kterými budou parkovací stání.

Náměstí je trojúhelníkového tvaru, v každém rohu budou umístěné body zastavení v městském prostoru – do jednoho z rohů bude posunuta fontána, v dalším bude malá kavárna a WC a v posledním městský záhon.

Střed náměstí je vyřešen jako pobytový trávník, který je po obvodu od ruchu chráněn stromořadím. Také před náměstím přibydou stromy a vznikne zde prostor pro rozptyl návštěvníků bazénu a čekání na autobusy.

Důležité je řešení dopravy, v obvodu náměstí půjde o dvou proudou komunikaci s pruhem pro cyklisty. Komunikace před bazénem vyhrazena pouze pro MHD – široká zvýšená plocha s integrovaným přechodem pro chodce v úrovni chodníku. Nástupní hrana na zastávce zvýšená pro usnadnění nástupu do autobusu. Křižovatka Durychova - Budyšínská je řešena jako světelně řízená.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto OV architekti

Štítky Tržní náměstí, projekt, liberec, ov architekti, bazén, architekt, Jiří Opočenský, Štěpán Valouch, Facebook, architektura

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Nová podoba Tržního náměstí. Silnice před bazénem bude jen pro autobusy  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.