Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Město vybralo projektanta bazénu. Rekonstrukce by mohla začít v roce 2021

Rekonstrukce libereckého bazénu se o něco přiblížila. Rada města vybrala projektanta, který připraví projekt opravy. Jedná se o firmu Ateliér 11, která podala nejnižší nabídku a má i reference, když projektovala například rekonstrukce bazénů v Mladé Boleslavi nebo Nymburku. Opoziční politik Jaromír Baxa ale výběr kritizuje s tím, že město na rekonstukci nebude mít peníze.

„Řízení probíhalo téměř půl roku, ale mělo to své důvody. Výsledná cen 6,7 milionu korun byla výrazně pod částkou, kterou jsme očekávali a plánovali v rozpočtu,“ vysvětlil náměstek primátora Zbyněk Karban

Město přitom mělo připraveno na projekt 44 milionů, řešilo se tak, zda vůbec Ateliér 11 za tak nízkou částku projekt zvládne připravit. „Výběrová komise si nechala zpracovat odborné posouzení a na základě toho jsme se rozhodli tak, jak jsme se rozhodli,“ dodal s tím, že peníze, které město mělo připraveno na projekt, využije pro rekonstrukci.

Podle něj by firma měla mít hotovo zhruba do konce roku, poté by mohlo být vypsáno další zadávací řízení na zhotovitele stavby. „Těžko říct, kdy se začne rekonstrukce, směřuje to do druhého pololetí 2021,“ řekl.

Město během příprav změkčilo podmínky zadávacího řízení. Jako vítěz pak vyšla firma Ateliér 11 má zkušenosti například z rekonstrukcí bazénů v Mladé Boleslavi nebo Nymburku. Jaroslav Zámečník pak na tiskové konferenci poděkoval i zástupci opozice Jaromíru Baxovi, jako příklad spolupráce koalice s opozicí.

Baxa má ale k soutěži na projektanta výhrady. „Úřad předložil docela neuvěřitelný návrh zadávací dokumentace. Nemělo jít o otevřenou soutěž, kvalifikační kritéria byla nastavena nesmírně přísně (např. nebyly uznávány reference za projektování 25m bazénu, podmínkou byla 50ka), nesmyslná byla i hodnotící kritéria. Roli v hodnocení měla hrát i doba zhotovení projektové dokumentace, navzdory tomu, že město na rekonstrukci nemá peníze a město nepotřebuje stihnout žádnou dotaci. Upřímně, kdybych chtěl zakázku "ohnout", připravil bych ji přesně tak, jak ji připravili zaměstnanci radnice, i když ti se několikrát dušovali, že podmínky plní spousta firem a všechno bude v pohodě,“ vysvětlil.

Podle něj ale soutěž na základě dřívějších studií zpracovaných firmami Code a Ateliér 11 není řešením. „Vylezla z nich jako nezbytná oprava s cenou okolo půl miliardy (+/- 100 mil.), která je mimo finanční možnosti města. Ani jedna z firem nebyla vybrána na základě kloudné soutěže, celá příprava od začátku vypadá jako komplot proti městu a v mnohém se odlišuje například od pečlivé přípravy Centra urgentní medicíny,“ dodal.

Ohodnoť článek

Foto Bazén Liberec

Štítky bazén, zadávací řízení, projektant, ateliér 11, rekonstrukce, projekt, Jaromír Baxa, Mladá Boleslav, Nymburk, Jaroslav Zámečník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město vybralo projektanta bazénu. Rekonstrukce by mohla začít v roce 2021  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.