Aktuálně

Dívenka nastoupila v Jablonci cestou na hudebku do špatného autobusu, pomohli strážníci více...

Čeká nás zatažený víkend s přeháňkami. Teploty půjdou nahoru více...

Policie zná příčinu diskotéky na Bílém Kameni. Šlo o závadu na mrazícím zařízení více...

Asfaltové hřiště na Králově Háji čeká proměna. Nadchnout má děti i jejich dozor více...

Prales na Ještědu se rozroste o 4,5 hektaru. Spolek vyjde výkup na milion více...

Pohotovosti převezmou zdravotní pojišťovny. O všechny v kraji ale nestojí více...

Gastro festival nabídne pochutiny z téměř 90 restaurací. Mezi nimi třeba i řízek z roku 2101

Autoři | Foto Jan Homolka

Od poloviny ledna do konce února můžete ve vybraných restauracích po celém Libereckém kraji ochutnat speciální degustační menu vytvořené v rámci jedenáctého ročníku Grand Restaurant Festivalu.

Tartar z pečené červené řepy, kuřecí řízek z roku 2101 nebo v kombinaci vepřová panenka, králičí stehno a játra se bude servírovat v Liberci od poloviny ledna do konce února při Grand Restaurant Festivalu. Do 11. ročníku degustační akce tříchodového menu se zapojilo 89 restaurací z celé země, z toho pět z Libereckého kraje. Každá nabízí jiné menu, spojené bývá obvykle s tématem festivalu. Letošní je 2020: Sci-fi?, řekl zakladatel festivalu Pavel Maurer.

Tradiční řízek s modenrím nádechem budoucnosti

Reakce šéfkuchařů na toto téma je podle něj zábavná. Někteří promítli do svého menu názvy sci-fi filmů, jiní zase použijí ingredience, o kterých si myslí, že budou surovinami budoucnosti. Třeba liberecká restaurace Black Horse bude mít v menu kuřecí řízek s kaší a okurkou v podobě, v jaké by mohl být servírován v příštím století. Lákat bude i na krémovou rybí polévku s mořskou řasou. „Řasy jsou možná surovina, kterou se budeme zabývat v budoucnosti,“ uvedl Pavel Maurer.

V tématu sci-fi je ale podle něj i návrat k původním surovinám. „To jsou recepty našich babiček, protože si myslíme, že v rámci dolování naší planety a plýtvání surovinami je dobré se navracet k některým věcem, protože (babičky) dokázaly být šetrné,“ uvedl Maurer. Za původní považuje třeba švestky. V podobě omáčky je bude při festivalu podávat jako dezert restaurace libereckého hotelu Valdštejn. Pro další chody zvolil hotel i netradiční kombinace, například v jednom bude i hovězí carpaccio a majonéza z čerstvých ústřic. „Nakombinovat hovězí maso s rybou je myslím zajímavá věc,“ uvedl majitel hotelu Roman Želonka.

Neměli bychom se stydět dát si něco tučnějšího

Z gastronomického pohledu nevidí Maurer žádné specifikum spojené s Libereckým krajem. „Myslím si, že jak je globalizovaná gastronomie, tak mi nepřipadá, že by se některá část republiky vyjímala,“ uvedl Maurer. Dokáže si ale takové specifikum představit. Jako příměr zvolil různě připravované těstoviny v Itálii. Na jihu v Neapoli jsou podle něj s lehčími omáčkami, které se směrem na sever zhutňují. Něco takového by podle něj mohlo platit pro Liberec. „Neměli bychom se stydět dát si něco tučnějšího nebo něco, co nám dá větší energii, protože přeci jen je tady větší zima než o sto kilometrů dole,“ dodal. Příkladem by podle něj mohly být brambory podávané s opečenými škvarky nebo slaninou.

Na degustační menu mohou lidé do restaurací zapojených do festivalu zajít od 15. ledna do 29. února. V Liberci se zapojí i Bílý mlýn a z dalších částí kraje Jítravský dvorec v Jítravě a Port hotel v Doksech. Lidé si mohou koupit menu od 300 do 700 korun. Část zisku z festivalu půjde na charitu, konkrétně na pomoc africkým dětem trpícím podvýživou.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Chceš nám něco sdělit?Napiš nám

Napiš do redakce

Pošli nám tip na článek, reakci na daný článek nebo jakoukoliv zpětnou vazbu.

* Soubor není povinné přikládat.
Napište první písmeno abecedy.

Štítky ČR, gastro, zábava, Liberec, restaurace, festival, řízek, Pavel Maurer, Liberecký kraj, Itálie, Neapol

Komentáře

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.

Pošli tip na kulturní akci

Publikace zaslané kulturní či sportovní akce není garantována a vždy o publikaci rozhoduje redakce.
Zasláním tipu do redakce zároveň deklaruji, že mám svolení s užitím fotografie.

* Soubor není povinné přikládat.
Napište první písmeno abecedy.

Odesláním formuláře souhlasím s obchodními podmínkami, etickým kodexem a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.