Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Kraj má z daní o čtyři sta milionů korun víc. Peníze dá na silnice i do škol

Hlavně na investice použije Liberecký kraj vyšší daňové příjmy loňského roku. Rozdělit tak může přes 400 milionů korun. Požadavky jednotlivých resortů ale byly ještě o 160 milionů vyšší, řekla náměstkyně hejtmana Jitka Volfová (ANO). Nejvíc peněz půjde podle ní do krajských komunikací, kraj ale přidá i školám nebo organizacím v sociální oblasti. Rozhodnutí musí na konci ledna schválit krajské zastupitelstvo.

Příjmy Libereckého kraje přesáhly loni podle předběžných údajů 11 miliard korun. Ty daňové překročily 3,619 miliardy korun, když původní rozpočet počítal s daňovými příjmy 3,214 miliardy. Nejvíc peněz získaných navíc chce podle Volfové použít kraj na opravy a údržbu svých komunikací druhých a třetích tříd a podporu výstavby cyklostezek a cyklotras, na které přidá téměř 281 milionů korun. „Nezapomínáme ale ani na oblast sociálních věcí či školství, z peněz podpoříme obnovu majetku kraje, ale i obce a další organizace," dodala hejtmanova náměstkyně.

Více než 41 milionů korun je určeno pro školství. Velká část půjde do zabezpečení Střední školy řemesel a služeb v Jablonci nad Nisou, která se částečně zřítila při rekonstrukci. Peníze půjdou také například do změny vytápění v Základní škole a mateřské škole logopedické v Liberci nebo do opravy střechy Střední uměleckoprůmyslové školy v Turnově. Bezmála 22 milionů navíc půjde do sociální oblasti. Domov důchodců ve Vratislavicích díky tomu dostane novou kuchyni, domov ve Sloupu v Čechách novou fasádu.

Dalších 17 milionů korun chce dát kraj do cestovního ruchu, památkové péče a kultury. Víc peněz půjde do obnovy a záchrany památek, tři miliony dostanou krajská muzea a galerie na akvizice. Bezmála deset milionů by mělo posílit rozpočet ve zdravotnictví, peníze jsou určené na technické vybavení heliportu letecké záchranné služby v Liberci, které umožní noční provoz. Téměř šest milionů si kraj odložil na plánovaný odkup akcií MMN (dříve Masarykova městská nemocnice v Jilemnici).

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky Liberecký kraj, daně, peníze, rozpočet, investice, Jitka Volfová, ANO 2011, Liberec, Střední škola řemesel a služeb, Masarykova městská nemocnice v Jilemnici, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj má z daní o čtyři sta milionů korun víc. Peníze dá na silnice i do škol  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.