Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

DRBNA HISTORIČKA: Náměstí Dr. E. Beneše a přestavba domů poničených od sovětského tanku

Ty fotky jsou ikonické. Je 21. srpen 1968 a do podloubí u liberecké radnice najede sovětský tank. Suť je všude. Domy ale stojí ještě další roky dál, než je jejich stav, i kvůli blízko projíždějící tramvaji, tak špatný, že musí být strženy a vystavěny znovu. Ano, část náměstí vlevo při pohledu od radnice byla v osmdesátých letech vystavěna znovu. A tramvaj už se sem nikdy nevrátila.

V roce 1968 při vpádu tzv. spřátelených vojsk a  průjezdu náměstím sovětský tank projíždějící náměstím bourá podloubí u radnice (údajně sklouzl po mýdlové vodě, kterou na něj z okna vylila nepřátelsky smýšlející žena...to bylo vysvětlení od normalizátora). Na následky havárie zemřeli tři lidé.

Z tramvaje se muselo vstoupit

V roce 1981 byl stav domů na náměstí tak tristní a následkem kolize se sovětským tankem v roce 1968 s jedním z domů v podloubí byla natolik narušena statika domů na náměstí, že již nebylo  bezpečné tudy s několikatunovou tramvají plnou lidí projíždět. Cestující museli v Moskevské ulici vystoupit, projít pěšky přes náměstí Bojovníků za mír, v ulici 5. května zase mohli nastoupit. V prosinci 1984 byla tramvajová doprava odkloněna z náměstí a od té doby jezdí dnešní Palachovou a Rumunskou ulicí. A mohla následovat oprava poničeného podloubí.

Původně se počítalo se zachováním průčelních stěn domů čp.2 - 5 IV, nakonec ale musely být přestavěny úplně. Od března 1981 projížděla tramvaj kolem jen rychlostí 5 km/hod. A bez cestujících, kteří museli vystoupit v Moskevské ulici a dojít pěšky do náhradní zastávky v ulici 5.května, odkud pokračovali v cestě. Až na podzim byla kolej odkloněna od podloubí a zastávka v Moskevské ulici zrušena. Koncem února 1988 bylo v nových domech otevřena restaurace Expresso, od roku 1996 sídlí na rohu Felberovy ulice hotel Radnice.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archiv Tomáš Janků

Štítky drbna historička, náměstí, radnice, podloubí, 1968, dům

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

DRBNA HISTORIČKA: Náměstí Dr. E. Beneše a přestavba domů poničených od sovětského tanku  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.