Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Laboratoř v liberecké nemocnici spustila nepřetržitý provoz

Z jednosměnného osmihodinového režimu na nepřetržitý se změnil kvůli koronaviru provoz nemocniční laboratoře v Liberci, kde se provádí testy na covid-19.

Denně jich tam udělají 250 až 350. Šest zaměstnanců z oddělení klinické mikrobiologie a imunologie pracuje ve dvou dvanáctihodinových směnách. V tiskové zprávě o tom dnes informoval mluvčí nemocnice Václav Řičář.

Přechod na nepřetržitý provoz si vyžádalo i to, že v laboratoři musí nadále provádět rozbory vzorků běžného provozu. „Sice došlo k omezení běžné práce, ale i tak jde o obrovský nárůst,“ uvedl klinický bioanalytik Martin Kracík. Podle něj se ve dvou směnách střídá pět zaměstnanců mikrobiologie a jeden z genetiky. „Je to tak trochu zkouška, jak bychom mohli společně pracovat po vybudování Centra urgentní medicíny, kdy by mělo dojít ke sloučení laboratoří,“ řekl Kracík.

PCR testy jsou podle něj jen poloautomatické, několik úkonů vyžaduje lidský zásah a vyžaduje soustředěnost a přesnost. V laboratoři už bylo provedeno přes 5000 testů, z toho na základě požadavků hygieniků přes 2000. „Indikují ale také nemocniční a praktičtí lékaři. Jen u nás bylo provedeno zhruba 3000 testů na covid-19,“ dodal Kracík. Zpočátku v liberecké nemocnici testovali také pro Ústecký kraj a Mladou Boleslav, to už není možné.

V Liberci nyní zvládnou až 350 testů denně. „Pracuje se na dalším posílení, a to včetně personálního, kdy by v laboratoři mělo pracovat osm lidí,“ dodal Řičář.

V Libereckém kraji to byla až do začátku tohoto týdne jediná laboratoř ke zpracování testů na zjištění onemocnění covid-19. Od pondělí se přidala laboratoř druhé krajské nemocnice v České Lípě. „Ta by měla být zatím schopna zpracovat zhruba 50 klientů denně a myslíme si, že by se mohla dostat ke 100 klientům,“ řekl v pondělí hejtman krajek Martin Půta. Po Velikonocích začne podle něj pro Liberecký kraj testy zpracovávat i další laboratoř v Praze a v případě potřeby je kapacita nasmlouvaná i v Plzni.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, nemocnice, koronavirus, Liberec, laboratoř, COVID-19, Krajská nemocnice Liberec, Velikonoce, Liberecký kraj, Martin Půta, Praha, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Laboratoř v liberecké nemocnici spustila nepřetržitý provoz  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.