Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Václav Šamánek, liberecký lékař, kterého připomíná dům v ulici Na Svahu

V centru Liberce v ulici Na Svahu se dnes asi jen málokdo zastaví u nenápadného šedivého domu. Při bližším pozorování si ale možná všimnete mramorové desky nad vchodem, která je zde od roku 1924 díky Spolku českých vojenských vysloužilců. A ta prozrazuje, že zde kdysi žil doktor Václav Šamánek.

Původně rodák z Moravy se dostal do Liberce v roce 1873, kdy byl přeložen k 29. praporu polních myslivců z Prahy. Tam působil jako šéflékař ve vojenské nemocnici. „V roce 1881 si zavedl soukromou praxi praktického lékaře právě v ulici Na Svahu,“ uvedl Svatopluk Technik.

Současný dům stojí na místě od roku 1833, tehdy nahradil starší a zřejmě ještě dřevěný domek z konce 17. století. Václav Šamánek se rychle stal oblíbeným a hojně vyhledávaným lékařem. Šamánek se zasloužil o mnoho věcí. Přispěl k výstavbě českých škol v Bzí, Hodkovicích, Popelnici, Petrašovicích a Rašovce. „Díky jeho neúnavnému dohadování s nadřízenými úřady získal souhlas k povolení první české obecné školy,“ komentoval Technik.

Šamánek byl velmi aktivní. Do 20. století byl členem neb předsedou v jedenácti českých spolcích. Navíc byl také jedním ze zakladatelů liberecké Sokola a zasloužil se o založení Spolku českých vojenských vysloužilců.

Zemřel ve věku sedmdesáti let a byl zpopelněn v Žitavě. „Urna byla následně uložena do rodinného hrobu na hřbitově v Ruprechtické ulici a po zrušení přenesena do urnového háje krematoria,“ dodal Technik. Po smrti lékaře převzala dům obchodnice s textilem Barbora Klimešová.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Liberec

Štítky Liberec, Šamánek, Na Svahu, Václav Šamánek, dům, lékař, Svatopluk Technik, Praha, Morava, Hodkovice (Jívka)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Václav Šamánek, liberecký lékař, kterého připomíná dům v ulici Na Svahu  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.