Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V liberecké Magně nepřibyl přes víkend žádný případ covidu-19

Mezi zaměstnanci v libereckém závodě Magna Exteriors (Bohemia) nepřibyl přes víkend žádný nový případ onemocnění covidem-19. Přísná hygienická opatření ale v Magně rozvolňovat nebudou, a to i přesto, že většina republiky může 1. července sundat roušky, řekla mluvčí společnosti Kateřina Arnoldová. Podle údajů, které dnes aktualizovalo ministerstvo zdravotnictví testy v Libereckém kraji odhalily od začátku pandemie 255 případů onemocnění novým koronavirem.

Krajská hygienická stanice eviduje zatím 251 nakažených, většina z nich se ale už vyléčila. Podle ředitele krajské hygienické stanice Vladimíra Valenty další nakažení sice mohou mít trvalé bydliště v Libereckém kraji, ale nežijí v něm. Aktuálně se v kraji z nemoci léčí 51 lidí, nejvíc jich je na Liberecku - 42. Pět nemocných mají na Semilsku a po dvou na Jablonecku a Českolipsku. Průběh onemocnění je lehký. V karanténě nařízené hygieniky je aktuálně deset lidí, dalším 196 ji nařídili praktiční lékaři.

Největší počet nakažených má výrobce plastových součástí pro automobilový průmysl Magna, který patří s 1800 pracovníky k největším zaměstnavatelům v Liberci. Nakazilo se tam 25 lidí, devět jsou kmenoví zaměstnanci a 16 pracovníků je z externích agentur, které dodávají lidi i do dalších podniků v liberecké průmyslové zóně. Žijí na ubytovnách. Jednotlivé případy onemocnění se už v souvislosti s tím objevily i v dalších firmách v průmyslové zóně.

Magna zavedla přísná hygienická opatření, aby snížila riziko dalšího šíření nákazy. Pracovníci obou směn z postiženého pracoviště jsou v karanténě. Podnik měří zaměstnancům teplotu při příchodu do práce i při odchodu. Lidé musí nosit roušky, na postiženém pracovišti dostávají kvůli vyšší ochraně respirátory, řekla Arnoldová. Stále platí zákaz návštěv mezi libereckým a nymburským závodem společnosti a Nástrojárnou, směny se v podniku střídají po jednotlivcích, aby se neshlukoval větší počet lidí.

Autoři | Foto Lenka Dvořáková

Štítky koronavirus, firmy, Magna, Liberecký kraj, COVID-19, nemoc, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Magna Exteriors, Krajská hygienická stanice, Vladimír Valenta, okres Semily, okres Jablonec nad Nisou, okres Česká Lípa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V liberecké Magně nepřibyl přes víkend žádný případ covidu-19  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.