Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

V Libereckém kraji přibylo za týden 50 potvrzených případů covidu

V Libereckém kraji přibylo za poslední týden 50 nově potvrzených případů onemocnění covidem-19. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo ministerstvo zdravotnictví (MZCR). Od začátku pandemie odhalily testy v kraji 416 nakažených, většina z nich se už z nemoci vyléčila. Podle informací z krajské hygienické stanice přibylo nejvíc nakažených na Liberecku a Semilsku. V kraji je aktuálně 138 nemocných, dalších 224 lidí je v karanténě.

Zatímco v minulém týdnu většina nově nakažených souvisela s ohnisky na Jablonecku, v tomto týdnu odhalily testy nové ohnisko v jednom z výrobních podniků na Liberecku. „Toto ohnisko nemá návaznost ani územní ani epidemiologickou na ohnisko v průmyslové zóně v Liberci, je to mimo Liberec," řekl ředitel krajské hygienické stanice Vladimír Valenta. Drtivá většina pozitivních je podle něj v této firmě mezi zahraničními pracovníky, kteří nebydlí na ubytovně, ale v několika bytech.

V Libereckém kraji musí lidé od minulého pátku znovu nosit roušky ve všech zdravotnických zařízeních, musí je mít i při návštěvě praktického lékaře nebo nákupu v lékárně. Povinné jsou roušky ve vybraných sociálních zařízeních a musí je mít i pracovníci v terénních službách. Už od začátku července platí zákazy návštěv v nemocnicích. „Situace v kraji je klidná, hygiena zvládá vyhodnocovat ohniska, testovat i vyhledávat všechny kontakty. Nehrozí nám nějaký nekontrolovaný komunitní přenos, a proto jsme se rozhodli, že nebudeme zavádět žádná nová opatření," řekl hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Od minulého pátku nařídili hygienici a praktičtí lékaři v kraji testování více než 1110 lidí, od začátku pandemie v kraji testováním prošlo 14.661 lidí. Kapacita odběrových míst je podle Půty dostatečná. Nemocnice, odběrová sanitka a zdravotní ústav jsou denně schopny v případě potřeby udělat až 650 odběrů, zatím se jich dělá zhruba třetina. Stále tak fungují odběrová místa v liberecké a jablonecké nemocnici. Samoplátci se mohou nechat po objednání testovat v Liberci. Podle Půty tam týdně pudělají kolem 60 takových odběrů, a není proto třeba přidávat další místo.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky koronavirus, Liberecký kraj, covid, nemoc, Krajská hygienická stanice, okres Semily, Martin Půta, Liberec, nemocnice, Vladimír Valenta, okres Jablonec nad Nisou, Starostové pro Liberecký kraj, COVID-19

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Libereckém kraji přibylo za týden 50 potvrzených případů covidu  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.