Aktuálně

Dívenka nastoupila v Jablonci cestou na hudebku do špatného autobusu, pomohli strážníci více...

Čeká nás zatažený víkend s přeháňkami. Teploty půjdou nahoru více...

Policie zná příčinu diskotéky na Bílém Kameni. Šlo o závadu na mrazícím zařízení více...

Asfaltové hřiště na Králově Háji čeká proměna. Nadchnout má děti i jejich dozor více...

Prales na Ještědu se rozroste o 4,5 hektaru. Spolek vyjde výkup na milion více...

Pohotovosti převezmou zdravotní pojišťovny. O všechny v kraji ale nestojí více...

Špatná hygiena, bakterie. Ze vzorků zmrzlin byla v Libereckém kraji skoro půlka nevyhovující

Autoři | Foto pixabay.com

Takřka polovina vzorků zmrzlin odebraných hygieniky během letošního léta v Libereckém kraji měla nevyhovující kvalitu. Důvodem byla nedostatečná hygiena, informovala krajská vedoucí oddělení hygieny výživy Klára Hrábková. Za zjištěné nedostatky uložili hygienici devět pokut za 44 tisíc korun a provozovatelům nařídili sanitaci výrobníku zmrzliny.

V pevných stáncích zaměřených na prodej točené zmrzliny hygienici od začátku června udělali v kraji 29 kontrol a odebrali 25 vzorků, z nichž 11 bylo nevyhovujících. „U všech nevyhovujících vzorků laboratorní vyšetření potvrdila přítomnost bakterií z čeledi Enterobacteriaceae, které jsou indikátorem nedostatečné provozní hygieny," uvedla Hrábková. Tím je podle ní myšlena zejména nedostatečná sanitace zmrzlinového stroje, pracovních ploch a provozního náčiní. „Případně též nedostatečná osobní hygiena pracovníka při výrobě zmrzliny, jako je mytí rukou či pracovní oděv," dodala. V žádném odebraném vzorku zmrzliny ale podle ní nebyl zachycen nebezpečný patogen, který by mohl ohrozit zdraví konzumentů.

Hygienici od roku 2015 kontrolují výrobu zmrzlin pouze ve stáncích a v některých restauracích. Větší výrobny zmrzlin s rozvozem a veškeré cukrárny náleží pod dozor Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Při jejich kontrolách v celé zemi letos do konce července neprošlo 30 procent odebraných vzorků zmrzlin, byly v nich bakterie typu salmonel.

Hygienici se během léta zaměřují i na stánky s občerstvením. V Libereckém kraji jich v létě zatím zkontrolovali 38 a uložili šest pokut za 20 tisíc korun. Nejčastěji šlo o nedostatky v provozní hygieně, tedy buď o celkový nepořádek v provozovně nebo špinavé pracovní plochy či lednice. „Nedodržení hygienických požadavků v kombinaci s teplým počasím a velkou kumulací návštěvníků představuje zvýšené riziko vzniku a šíření alimentárního onemocnění nejčastěji například salmonelózy či kampylobakteriózy," uvedla Hrábková.

Při výběru stánku se zmrzlinou či občerstvením by se podle ní měli lidé zaměřit především na čistotu, a to jak samotného prostředí stánku, tak personálu. „Neměli bychom navštěvovat na první pohled podezřele vypadající stánky a měli bychom se vyvarovat koupě potravin, které již na první pohled nevypadají čerstvě," dodala. V souvislosti s konzumací občerstvení v rekreačních oblastech ale podle ní v letošní letní sezoně nebyl v Libereckém kraji zatím zaznamenán žádný hromadný výskyt alimentárního (infekce a otravy z potravin) onemocnění.

Chceš nám něco sdělit?Napiš nám

Napiš do redakce

Pošli nám tip na článek, reakci na daný článek nebo jakoukoliv zpětnou vazbu.

* Soubor není povinné přikládat.
Napište první písmeno abecedy.

Štítky zdraví, potraviny, kontrola, zmrzlina, Liberecký kraj, hygiena, bakterie, Státní potravinářská inspekce

Komentáře

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.

Pošli tip na kulturní akci

Publikace zaslané kulturní či sportovní akce není garantována a vždy o publikaci rozhoduje redakce.
Zasláním tipu do redakce zároveň deklaruji, že mám svolení s užitím fotografie.

* Soubor není povinné přikládat.
Napište první písmeno abecedy.

Odesláním formuláře souhlasím s obchodními podmínkami, etickým kodexem a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.