Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Farmářské trhy budou i nadále. Ale prodejců bude méně

Vzhledem k současným nařízením souvisejícím s koronavirem budou Farmářské trhy s méně prodejci. Musejí se také dodržovat větší rozestupy. Přesto zatím organizátoři doufají, že se uskuteční i vánoční trhy.

Oblíbené Farmářské trhy v Liberci budou od čtvrtka kvůli koronavirovým nařízením s méně prodejci a většími rozestupy mezi stánky. Zatímco na jaře stačily mezi stánky dva metry, teď musí být nejméně čtyři a na ploše 400 metrů čtverečných může být nejvýše 20 lidí. Tradiční rozsvícení vánočního stromu, které vždy k radnici láká tisíce Liberečanů, bude ale letos bez účasti lidí jen on-line, řekl ČTK organizátor trhů v Liberci Ondřej Červinka.

„Musíme se přizpůsobit nařízením, musel jsem obvolat ty prodejce, kteří neodpovídají nastaveným podmínkám, je to nějakých pět šest prodejců, kteří nenabízejí jídlo," doplnil Červinka. Na trh tak nemůže s výrobky své chráněné dílny třeba Komunitní centrum Tulipan. „Nemůže mi přijet ani člověk, který jezdí s květinami, nemůže přijet výrobce keramiky, měl přijet košíkář, i toho jsem musel odvolat," vyjmenoval Červinka. U liberecké radnice tak zůstane jen desítka prodejců potravin.

Farmářské trhy v centru stotisícového města se letos na jaře kvůli koronavirové epidemii otevřely zhruba o měsíc později než loni, až 23. dubna. „Zájem prodávajících i nakupujících je ale větší než v minulosti," řekl Červinka. I proto se zatím nechce vzdát a trhy ukončit, jako to udělali mnozí jiní.

Opatření, která trhy a sortiment omezují, považuje za nesmyslná. „Když si nakoupíte jídlo v supermarketu, tak je to podle mě daleko nebezpečnější než pod širým nebem," poznamenal. I květinářství zůstala otevřená, tak proč by se květiny a vazby nemohly prodávat i na trhu. Pro řadu prodejců je navíc podle Červinky liberecký trh jednou z mála možností, jak produkci prodat. „Mnozí dodávali do restaurací nebo školních jídelen a o to teď přišli," dodal.

Farmářské trhy by se měly v Liberci konat i v listopadu. Loni je vystřídaly vánoční trhy. Ty jsou v plánu i letos. „Už máme obsazené všechny stánky, přihlášených je kolem 30 prodejců, další tradičně jezdí se svými stánky," řekl Červinka. Tržnice bude tradičně před radnicí, několik stánků bude ale i v dolním centru na Soukenném náměstí. „Vánoční trhy chceme udělat, pokud nám to radnice nebo vláda nezakážou," dodal.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MML

Štítky ČR, pěstování, potraviny, koronavirus, Liberec, farmářský trh, vánoční trhy, radnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Farmářské trhy budou i nadále. Ale prodejců bude méně  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.