Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Potravinovým bankám dochází zásoby, v sobotu pořádají veřejné sbírky po celém Česku

Dnes se po celé České republice koná podzimní kolo celostátní Sbírky potravin. Kvůli koronaviru muselo být jarní kolo zrušeno, potravinovým bankám ale dochází zásoby a právě kvůli pandemii počet lidí v krizové situaci narůstá. Obchodní řetězce proto tyto sbírky podporují a poskytnou dobrovolníkům pomoc jak vlastními logistickými kapacitami, tak i přímo potravinovými dary.

I přes komplikovanou situaci se pracovníci Potravinové národní banky rozhodli po celé České republice uspořádat potravinové sbírky pro lidi v nouzi. Právě kvůli pandemii koronaviru se počet lidí, kteří potřebují pomoc, stále zvyšuje. Jedná se především o seniory, rodiče samoživitele, pěstounské rodiny, děti z dětských domovů, hendikepované lidi nebo lidi bez domova. Obvykle se sbírky konají dvakrát ročně, letošní jarní sbírka ale byla kvůli opatřením zrušena. Každý rok sbírku pořádá Česká federace potravinových bank ve spolupráci se Svazem obchodu a cestovního ruchu ČR, velkými obchodními řetězci a s neziskovými partnery.

Darované potraviny a drogistické zboží putují z obchodních řetězců Albert, Billa, Globus, Kaufland, Lidl, Makro Cash & Carry, Tesco, dm drogeriemarkt a Rossmann prostřednictvím regionálních potravinových bank do charitativních organizací.

Od 8 do 18 hodin tak mohou lidé ve vybraných obchodních řetězcích 21. listopadu přispívat do speciálních košíků, ve kterých potravinové banky sbírají potraviny a drogerii pro pomáhající organizace ve svém kraji. Největší poptávka je po trvanlivém jídle, které vydrží delší dobu, jako například konzervy, těstoviny, instantní potraviny. Krom jídla mohou lidé přispívat i drogistickým zbožím. Už od 16. listopadu mohou lidé přispívat přes online nákup. 

„Se zásobami trvanlivých potravin jsme na tom velmi špatně. Omezili jsme jejich odběr tam, kde to nebylo nutné. Máme sice železnou zásobu ale v kontextu celé ČR je směšná,“ tvrdí ředitelka České federace potravinových bank Veronika Láchová. 

„Stoupá počet klientů, kteří potřebují pomoct. Evidujeme velkou poptávku od těch organizací, které pomáhají mladým rodinám v krizi nebo rodičům samoživitelům.“ dodává Láchová.

Do Sbírky potravin se zapojí i on-line obchody Rohlik.cz a Tesco Online nákupy, kde mohou zákazníci nakoupit trvanlivé potraviny a drogerii v termínu od 16. listopadu (Rohlik.cz), respektive 18. listopadu (Tesco Online nákupy) do 1. prosince. Také ty pak poputují do regionálních potravinových bank. Jedná se především o konzervy, dětské výživy, instantní polévky, trvanlivé mléko, olej, rýži a luštěniny, těstoviny a základní i dětskou

Podpora potravinových bank je důležitá

Řetězcům se za prvních 10 měsíců letošního roku podařilo vybrat okolo 5 tisíc tun potravin a pro lidi v nouzi tak bylo možné připravit až 10 milionů porcí jídla. Potravinové banky podporuje i Ministerstvo zemědělství. 

„Těší mě, že díky naší podpoře mohou potravinové banky fungovat, zamezovat plýtvání potravinami a pomáhat stále více lidem. Letos Ministerstvo na jejich podporu vyplatilo téměř 75 milionů korun, celkem od roku 2016 přes 209 milionů korun. Dvakrát v tomto roce jsme iniciovali také pomoc v rámci projektu Ovoce, zelenina a mléko do škol. Potraviny, které nyní školy neodebírají, mohou dodavatelé poskytnout potravinovým bankám. Jen na podzim jsme takto zachránili přes 400 tisíc kusů ovoce a zeleniny a více než 750 tisíc kusů mléčných výrobků,“ uvedl ministr zemědělství Miroslav Toman.

I přes to, že naše republika patří k zemím, kde je podíl lidí ohrožených sociálním vyloužením nižší, stále v ČR žije zhruba 1 a půl milionu občanů na nebo pod hranicí chudoby. Právě k těm míří jídlo z potravinových bank.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto sbirkapotravin.cz

Štítky Sbírka, potraviny, charita, nákup, rohlík, banka, jídlo, Česko, obchodní řetězec, Tesco, pandemie covidu-19, Rohlik.cz, Svaz obchodu a cestovního ruchu České republiky, Billa, Albert Česká republika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Potravinovým bankám dochází zásoby, v sobotu pořádají veřejné sbírky po celém Česku  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.