Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Pro vyrovnaný rozpočet si Liberec musí půjčit 150 milionů. Další propad bude znamenat zrušení superhrubé mzdy

Liberec chystá pro příští rok rozpočet s příjmy 2,23 miliardy korun. Podle náměstka pro ekonomiku Zbyňka Karbana (ANO) je to asi o 100 milionů korun méně než letos. Očekávané výdaje by měly příští rok přesáhnout 2,465 miliardy korun. Vyrovnaný rozpočet si zajistí Liberec zejména díky úvěru ve výši 150 milionů korun, z toho 30 milionů korun chce nechat v rezervě a zbytek využít na investiční akce. Rozpočet by mělo schvalovat zastupitelstvo v prosinci.

Méně peněz očekává radnice kvůli koronavirové pandemii. Za normálního stavu by podle Karbana kalkulovali ne s meziročním stomilionovým propadem příjmů ze sdílených daní, ale naopak se stomilionovým růstem. „Kdyby nebyla tato situace, tak v návrhů příjmů máme o 200 milionů více, což není úplně málo. To je v podstatě deset procent rozpočtu," uvedl náměstek.

V návrhu rozpočtu Liberec zatím nepočítá se zrušením superhrubé mzdy. Pokud by se skutečně zrušila a obcím nebyl propad ze sdílených daní nijak kompenzovaný, pro Liberec by to znamenalo další propad v příjmech ve výši 150 až 160 milionů korun. Podle Karbana by museli použít "poslední železnou rezervu", kterou město má. „I po zrušení superhrubé mzdy si nějak poradíme, aby se to nedotklo plánovaných výdajů," dodal.

Podle Karbana se při sestavovaní rozpočtu pro příští rok snažili hledat úspory, i tak ale budou výdaje města vyšší než běžné příjmy. Je to dané i tím, že více peněz dostanou odbory, pod které patří dotační akce a správa veřejného majetku. Rozpočet odboru strategického rozvoje se navýší o 25 na 225 milionů korun k zajištění spolufinancování dotačních akcí. „Snažili jsme se velkou většinu dotačních projektů zachovat a pokračovat v nich," uvedl Karban. Správa veřejného majetku si polepší s 578 na 663 milionů korun. „Jde o odbor, který má na starosti největší vnitřní dluh města," uvedl Karban. Kromě toho, že odbor dostane o 85 milionů více, v souvisejícím fondu na opravu komunikací by mělo být meziročně více o 35 milionů.

Příspěvkové organizace města by měly dostat stejnou částku jako letos. Na mzdy na magistrátu půjde o 11 milionů méně, zhruba 190 milionů. Úspory chce radnice docílit tím, že nebude obsazovat volné pozice.

Návrh rozpočtu pro rok 2021 počítá s přijetím nejen 150milionového úvěru, ale zároveň prodloužením směnečného programu, kterým město refinancovalo před několika lety svůj dvoumiliardový dluhopis. Podle podmínek by město mělo mít jednu miliardu splacenou do roku 2025, v plánu je prodloužení o deset let. To by pro město znamenalo nižší splátky. Podle Karbana je nyní vhodná doba pro dlouhodobé úvěry. „Úrokové sazby jsou na rekordně nízkých úrovních," dodal.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky rozpočet, Liberec, superhrubá mzda, úvěr

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pro vyrovnaný rozpočet si Liberec musí půjčit 150 milionů. Další propad bude znamenat zrušení superhrubé mzdy  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.