Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Zaměstnanci věznic vyrazili do liberecké nemocnice. Darovali krev

Zhruba dvacet pracovníků z věznic v jabloneckých Rýnovicích a Stráži pod Ralskem darovalo krev na transfuzním oddělení liberecké nemocnice. Mezi nimi byli i prvodárci.

Chtěli tím mimo jiné motivovat další lidi, aby se také stali dárci a nebáli se v době epidemie koronaviru k odběrům přijít. Akce je součástí několikatýdenní celorepublikově kampaně vězeňské služby. Zapojily se do ní téměř všechny věznice v republice, řekla mluvčí vězeňské služby Petra Kučerová.

„Chceme tímto pilotním projektem nastartovat pravidelnost, aby naši zaměstnanci, naši příslušníci, do toho byli zapojeni stále. Aby se nejednalo jenom o nějaký impulz, ale aby se hlavně z prvodárců stali pravidelní dárci krve," uvedla Kučerová.

Jedním z prvodárců byl zástupce ředitele rýnovické věznice Karel Charvát. „Je to pro mě nová zkušenost," uvedl devětačtyřicetiletý Charvát. Nevyloučil, že by se mohl stát pravidelným dárcem.

Tím už naopak dlouhodobě je občanský zaměstnanec rýnovické věznice Pavel Vít. „Když jsem byl na základní vojenské službě, tak jsem byl poprvé," uvedl Vít. Za sebou už má 165 odběrů krve, plazmy i krevních destiček. Lidem, kteří zvažují, že by chtěli darovat krev, to jen doporučuje. „Není se čeho bát. Když se daruje krev, tak je to na pět šest minut, když plazma tak na 40 až 45 minut," uvedl s tím, že po odběru neměl nikdy žádné zdravotní potíže. V dohledné době se chystá Vít darovat i plazmu k léčbě nemocných s covidem-19, mezi vyléčené se řadí už skoro dva týdny.

V rámci projektu vězeňské služby Darujeme krev dnes přišlo na naše Transfuzní oddělení KNL DAROVAT KREV dvacet...

Zveřejnil(a) Krajská nemocnice Liberec dne Úterý 24. listopadu 2020

Věznice se do projektu darování krve zapojují postupně, odběry podstoupili jejich zaměstnanci v Praze, Ostravě, v Hradci Králové, Ústí nad Labem či Brně. Ve středu krev darují v Plzni a za týden znovu v Liberci, kde by na transfuzní stanici mělo přijít kolem 20 zaměstnanců z liberecké věznice a z akademie ze Stráže pod Ralskem. Kučerová odhaduje, že v celé zemi se akce zúčastní okolo 400 příslušníků a občanských zaměstnanců vězeňské služby. „Při odběru 450 mililitrů krve tak můžeme darovat až 180 litrů krve," dodala. Podle ní v republice chybí až 200.000 dárců krve.

Transfuzní oddělení liberecké nemocnice ročně provede na 15.000 odběrů od více než 6000 dárců. Veškeré informace najdou zájemci na webu oddělení. Akutní nedostatek je nyní u krevních skupin 0+, 0-, B- a AB-. Ve zvýšené míře jsou potřeba i dárci se skupinami A- a AB+.

Darujeme krev, dnes v Krajská nemocnice Liberec. Kolegyně a kolegové z věznic Rýnovice a Stráž pod Ralskem se také...

Zveřejnil(a) Vězeňská Služba ČR dne Pondělí 23. listopadu 2020

Ohodnoť článek

Autoři | Foto FB/KNL

Štítky ČR, nemocnice, věznice, koronavirus, krev, Liberec, Krajská nemocnice Liberec, Vězeňská služba České republiky, Stráž pod Ralskem, Petra Kučerová, Rýnovice, Pavel Vít, Karel Charvát, pandemie covidu-19, plazma, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zaměstnanci věznic vyrazili do liberecké nemocnice. Darovali krev  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.