Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Kvalita je na straně soupeře, půjdeme se o to poprat, říká před Hoffenheimem trenér Hoftych

Při derby nebyl trenér Hoftych na lavičce Slovanu, zemřela mu matka. „Zdravím ji do nebe,“ říká před utkáním Evropské ligy s Hoffenheimem. Ten se hraje už ve čtvrtek a Liberec by rád bundesligového soupeře překvapil.

Na rozdíl od prvního utkání už budete v plné síle. Jak se těšíte?
První zápas byl trochu beznaděj a spíš škola pro některé hráče. Těšíme se, hrajeme doma, i když bez diváků. Je to velká škoda, ale nedá se nic dělat. Určitě budeme připraveni.

Co pro vás znamená konfrontace s německým fotbalem?
Máme možnost se poprat se špičkovým německým týmem. Je to pro nás velká škola a jsme rádi, že se o to můžeme poprat. Musíme mít den, být nachystaní a musíme využít třeba i toho, že hřiště je měkčí. Musíme být také agresivnější, ne jako proti Jablonci, kde to nebylo ideální. Kvalita je jinak na straně soupeře.

Máte informace o stavu týmu Hoffenheimu?
Víme, že měli problémy, ale v posledním zápase už někteří zase hráli. Určitě nás nepodcení, jsou to Němci, navíc mají pětadvacetičlenný vyrovnaný kádr.

Neměli jste v prvním utkání až moc velký respekt?
Je to špičkový tým, respekt je na místě. Máme zdravý respekt a musíme hrát s určitým taktickým záměrem. Jsme rádi, že máme trošku rychlostnější typy na křídla. To v Hoffenheimu nebylo, byla to trochu beznaděj. 

Jak jste se poučili ze zápasu s Jabloncem?
Zápas jsme si vyhodnotili jak s realizačním týmem, tak s hráči. Jablonec byl lepší, nám chyběla agresivita. Když jsme si to vyhodnocovali podle GPS, dohonila nás koronavirová pauza. Byl tam tréninkový deficit, určitá nerozehranost. Za týden tréninku jsme už zase o něco dál.

Co od utkání očekáváte?
Chceme hrát to, co od nás všichni znají. Rychlé brejky, poctivá obrana. Předpokládáme, že Němci budou velmi kvalitní soupeř, budeme se snažit dostat do hry, vytvořit si nějaké šance a být nebezpečným protivníkem.

Hoffenheim v posledních šesti bundesligových zápasech získal pouhé dva body.
Je otázka, kolik bodů bychom v bundeslize získali my (úsměv). Určitě je to pro ně nepříjemné, ale měli problémy s covidem, chyběl jim třeba Kramarič. Nechtěl bych ale srovnávat nesrovnatelné. Recept na ně máme, je ale otázka, zda soupeře dokážete v těch věcech potrestat. Víme, jde jsou citlivější, ale uvidíme, jestli naše kvalita bude stačit.

Vnímáte zápas jako klíčový ohledně postupu?
Teď musíme připravit hlavně sebe. Prošli jsme si nepříjemnou situací, kdy prakticky celý tým prošel koronavirem. Narušilo to náš cyklus i naši formu. Chystáme se a chceme být v zápasech, co nás čekají, připravení. Pokud budeme mít den, můžeme bodovat a pak se bavit o něčem dalším.

Jak jste se vypořádali s porážkou v derby a s úmrtím v rodině?
Minulý týden mi zemřela máma, tímto ji zdravím do nebe. Už ale měla své roky a určitým způsobem to pro ni bylo vysvobození. S rodinou na ni vzpomeneme tento týden a rozloučíme se. Co se týče Jablonce, porážka měla nějaké objektivní příčiny. Vyříkali jsme si to a jedeme dál.

Nejlepší kanonýr Hoffenheimu Kramarič má fanklub v Čechách

Zřejmě jediným chorvatským fotbalistou, který má v Čechách vlastní fanklub, je útočník Hoffenheimu Andrej Kramarič, jemuž fandí celá obec Krámy na Příbramsku. Její obyvatelé si totiž "Krama" oblíbili kvůli podobnosti jeho přezdívky s názvem vesnice.

Ve čtvrtečním utkání Evropské ligy v Liberci si domácí budou muset dát na historicky nejlepšího kanonýra Hoffenheimu dobrý pozor. Devětadvacetiletý vicemistr světa má v této sezoně skvělou střeleckou fazonu. V pěti zápasech dal devět gólů, a kdyby ho nepřibrzdil koronavirus, nejspíš by v tabulce střelců konkuroval současným lídrům Robertu Lewandowskému s Erlingem Haalandem.

Pověst kanonýra Kramarič potvrzoval už od mládí, za Dinamo Záhřeb dal v různých věkových kategoriích celkem 450 gólů. Na seniorské úrovni se však v dresu mateřského klubu neprosadil a poté, co si v létě 2013 po návratu z povedeného hostování v konkurenční Lokomotivě postěžoval na nedostatek herních příležitostí, se vedení Dinama rozhodlo se jej zbavit. Reprezentanta do 21 let získala relativně za pakatel Rijeka a brzy se ukázalo, že to byl skvělý obchod. Kramarič v 65 soutěžních zápasech nastřílel 55 gólů a v lednu 2015 za něj Leicester neváhal utratit rekordních 320 milionů korun. V

Premier League ale Kramaričovi pšenka nekvetla, a tak po roce putoval na hostování do Hoffenheimu. Přišel tím sice o senzační anglický titul, zato se mu vrátila střelecká forma. V Hoffenheimu, kam po sezoně přestoupil natrvalo, sázel gól za gólem a loni v březnu se díky 47. ligové trefě stal nejlepším kanonýrem německého klubu.

Daří se mu i v reprezentaci, i když kvůli velké konkurenci se často musí spokojit jen s rolí náhradníka. Dres s červenobílou šachovnicí dosud oblékl padesátkrát, gólů má na kontě čtrnáct. Na Euru 2016 jen paběrkoval, o dva roky později na stříbrném mistrovství světa v Rusku už odehrál všechny zápasy. Na příštím Euru by Kramarič mohl patřit k největším ofenzivním zbraním Chorvatů, kteří budou jedním ze soupeřů českého týmu ve skupině. (ČTK)

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Slovan Liberec

Štítky Slovan Liberec, fotbal, hoffenheim, evropská liga, TSG 1899 Hoffenheim, FC Slovan Liberec, Andrej Kramarić, Evropská liga UEFA, FK Baumit Jablonec, trenér, COVID-19, Česko, Mistrovství světa ve fotbale, Premier League

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvalita je na straně soupeře, půjdeme se o to poprat, říká před Hoffenheimem trenér Hoftych  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.