Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Začalo očkování seniorů, část se vakcíny bojí. Stát zaspal, vadí řediteli libereckého domova

V domovech seniorů v Libereckém kraji začali očkovat proti koronaviru. Mezi prvními dostali dnes po poledni vakcínu klienti v Domově Seniorů Liberec - Františkov, který je s kapacitou 200 lůžek největším zařízením svého druhu v kraji. Vakcína dorazila do domova dopoledne, nejprve ale museli počkat až rozmrzne. Očkování bude v domově pokračovat i ve středu a ve čtvrtek, řekl jeho ředitel Jan Gabriel.

„Dostali jsme 31 vakcín, což je 186 dávek. Dneska chceme proočkovat klienty a ve středu a ve čtvrtek budeme očkovat zaměstnance. Ve čtvrtek odpoledne bychom měli mít oočkované všechny zájemce z řad klientů i zaměstnanců," doplnil Gabriel. V zařízení přes dva a půl měsíce kvůli nákaze nepřijímali nové klienty, jejich počet se tak snížil na 156. O očkování projevilo zájem 109 z nich, dalších 15 zájemců teď není možné očkovat, protože jsou covid pozitivní nebo nákazu nedávno prodělali. Očkováním projde zhruba 80 procent klientů a 70 procent zaměstnanců.


Část klientů nebo jejich rodiny se očkování bojí, očkovat se nechce dát část zaměstnanců. „Myslím si, že tady zaspal stát, propagace a vysvětlování nefunguje a je to škoda. Tohle je generace (senioři), která tomu, co vidí nebo si přečte, hodně věří, ale kampaň je skoro nulová," řekl Gabriel. Víc slyšet jsou podle něj argumenty proti očkování než pro něj. „Nestačí, aby se premiér nechal očkovat, lidem chybí informace," doplnil. Sami museli podle ředitele klientům význam vakcinace vysvětlovat, i díky tomu se počet zájemců podařilo zvýšit z původních 60 procent na 80.

Domov na Františkově byl jedním z prvních pobytových sociálních zařízení v Libereckém kraji, kde se nákaza novým koronavirem loni objevila. Už na konci března tam testy prokázaly onemocnění u jedné pracovnice přímé péče a dvou seniorů. Oba skončili v nemocnici. Od té doby se postupně nakazilo několik desítek klientů a zaměstnanců. „Aktuálně máme deset nakažených klientů, kteří jsou na covidovém oddělení, nakažení jsou i mezi zaměstnanci," řekl Gabriel. Zařízení podle něj ale začalo přijímat nové klienty, aby ulevilo přetíženým nemocnicím. Očkování v domově vítají, umožní to vrátit se k obvyklému provozu a společenským kontaktům.

Liberecký kraj chce očkovat přednostně právě v domovech seniorů, v domovech se zvláštním režimem a také v domovech s pečovatelskou službou. Teprve potom by měla přijít řada na seniory starší 80 let, kteří žijí samostatně a zaregistrují se prostřednictvím celostátního systému. „V pobytových zařízeních je riziko nákazy větší. Ti co jsou doma, jsou většinou ti nejvitálnější z populace, takže budeme nejdřív očkovat v zařízeních a volné vakcíny, pokud nějaké budeme mít, dáme do očkovacích center," řekl hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Kraj také připravuje výstavbu velkokapacitních očkovacích center pro veřejnost. Největší vyroste v Liberci v hokejové aréně. Denně by mohlo naočkovat až 1200 lidí. Zatím ale chybí dostatečné množství vakcíny. Centra mají otevřít 1. února.

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky koronavirus, sociální, očkování, Liberecký kraj, domov, vakcína, Jan Gabriel, Liberec, Františkov (Velké Kunětice), Martin Půta, Starostové pro Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Začalo očkování seniorů, část se vakcíny bojí. Stát zaspal, vadí řediteli libereckého domova  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.