Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Jak bude vypadat liberecká přehrada? Náplavky, promenáda, místo zdi schodiště do vody

Kancelář architektury města Liberec zveřejnila vizualizace, jak by mělo vypadat okolí liberecké přehrady. Nabízí novou promenádu s náplavkou, mola, ale i schodiště, po obvodu břehu, které nahradí současnou zeď. Kdy se ale lidé dokončení projektu dočkají jisté není, navázaný je totiž na opravu samotné přehrady, které má ale Povodí Labe naplánovanou nejdříve na příští rok.

„Původní podoba projektu Povodí Labe se věnovala především technickým aspektům nábřeží. Díky vstřícné komunikaci Povodí Labe a dohodě s vedením statutárního města Liberec se podařilo do projektu zapracovat návrh Kanceláře architektury města,“ vysvětlil Jiří Janďourek z Kanceláře architektury města. 

Zmizet by tak měla nábřežní stěna nádrže, kterou alespoň v části dnešní pláže nahradí široké pobytové schodiště. „Toto schodiště nabídne nejen pohodlný a bezpečný přístup do vody, ale také možnost pobývání a opalování v její těsné blízkosti,“ dodal Janďourek.

V plánu jsou také dvě nové náplavky, které naváží na pěší promenádu. „Dalším krokem je pak úsilí o bezpečné zokruhování bezmotorových cest kolem přehrady a tím i naplnění jejího rekreačního potenciálu,“ uzavřel architekt.

Zatím se ale zdá, že na úpravy okolí nádrže si veřejnost ještě nějaký čas počkají. Podle původních plánů měla rekonstrukce přehradního tělesa začít už před třemi lety. Jenže se znovu odkládá. 

„Přibližně v polovině roku 2021 počítáme s podáním žádosti o registraci akce do dotačního titulu Podpora prevence před povodněmi IV. Po zaregistrování akce a souhlasu ministerstva zemědělství jako poskytovatele dotace s vypsáním výběrového řízení bude toto vypsáno," uvedla mluvčí Povodí Labe Hana Bendová

Samotná realizace tak začne nejdříve v roce 2022, může to ale být i o dva roky později. Během opravy bude harcovská přehrada, která se stavěla podle projektu univerzitního profesora Otto Inze z německých Cách, vypuštěná. Po rekonstrukci bude přehrada schopna lépe chránit Liberec při vydatných deštích, poradí si s mnohem většími průtoky vody než nyní.

Až poté pak může začít obnova okolí přehrady, kterou má v plánu město a kterou nyní představilo.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto KAM Liberec

Štítky přehrada, Liberec, kam, náplavka, schodiště, Povodí Labe (státní podnik), Cáchy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Jak bude vypadat liberecká přehrada? Náplavky, promenáda, místo zdi schodiště do vody  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.