Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Nemocnice v Libereckém kraji začaly převážet pacienty do jiných krajů. Situace je vážná, říká primář libereckého ARO

Už jen několika posledními volnými intenzivními lůžky disponují nemocnice v Libereckém kraji. A situace se stále zhoršuje. Nemocnice v Liberci a Jilemnici už musely převést několik pacientů do jiných krajů, zvažuje se i možnost převozu do nemocnic v Německu.

Nemocnice se stále snaží zvyšovat kapacity covidových lůžek, ani tak ale nestačí. V kraji bylo dnes ráno ve čtyřech nemocnicích s covidem hospitalizováno 358 lidí, o 21 víc než před týdnem. O tři na 69 stoupl počet těch, kteří vyžadují intenzivní péči. Nemocnice zvyšují kapacity, dnes ráno bylo k dispozici 133 volných lůžek, z toho jen pět na JIP a ARO. „Jsou to hodnoty z rána, to už ani teď nemusí platit, situace je vážná," řekl v poledne primář ARO Krajské nemocnice Liberec Dušan Morman.

A důkaz toho, jak rychle se situace mění? Jen o zhruba hodinu a půl později informuje hejtman Půta, že intenzivní lůžka jsou volná jen tři až čtyři. „Zatímco v sousedním trutnovském okrese počet COVID-19 pozitivních obyvatel pomalu klesá, u nás naopak jejich počet dále stoupá,“ uvedl hejtman Martin Půta.


Nemocnice tak musí nechat pacienty převážet do jiných zařízení. Už v pátek převáželi podle Mormana dva pacienty ve vážném stavu z nemocnice v Jilemnici mimo kraj, dnes další dva z liberecké nemocnice. Čím dál tím více se začíná mluvit i tom, že kraj o pomoc požádá sousední Sasko. „Je to ta poslední možnost, v tuto chvíli na stole není," dodal primář.

V minulém týdnu v souvislosti s koronavirem zemřelo v kraji 40 lidí, od začátku epidemie jich je 770. Aktuálně je 6203 takzvaně aktivních případů, mezi něž patří i pozitivně testovaní bez příznaků. To je nejvíc od začátku epidemie. Z regionů kraje je na tom nejlépe Českolipsko, kde za posledních sedm dnů na 100 tisíc obyvatel přibylo 523 nakažených, a nejhůře Semilsko s 804 případy. Od prvního zjištěného případu loni v březnu mělo pozitivní test na koronavirus 54 563 lidí s bydlištěm v Libereckém kraji, přes 12 procent obyvatel. Z nákazy se vyléčilo 47 590 lidí.

Očkovací centra

Na pěti místech dnes začala fungovat velkokapacitní očkovací centra, v Liberci, Jablonci nad Nisou, České Lípě, Jilemnici a Semilech. Zdravotníci v kraji zatím aplikovali 16 240 dávek vakcíny, obě dostalo 6186 lidí. To je jedno procento obyvatel kraje.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ZZS KHK

Štítky nemocnice, převoz pacientů, Liberecký kraj, aro, pacient, COVID-19, Liberec, Jilemnice, Německo, Krajská nemocnice Liberec, Martin Půta, Masarykova městská nemocnice v Jilemnici

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnice v Libereckém kraji začaly převážet pacienty do jiných krajů. Situace je vážná, říká primář libereckého ARO  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.