Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Farmářské trhy by se mohly do Liberce vrátit již příští týden

Už příští týden by se do centra Liberce mohly vrátit farmářské trhy. Vláda včera schválila jejich obnovení od 12. dubna. Organizátoři zatím vyčkávají na upřesnění podmínek.

Podmínky, mohou být takové, že to nepůjde udělat, řekl v reakci na rozhodnutí vlády ČTK organizátor libereckých trhů Ondřej Červinka. Farmářské trhy v Liberci měly podle původních plánů začít už ve čtvrtek 4. března a od dalšího týdne se měly konat vždy ve středu a ve čtvrtek. Koronavirová opatření ale plány organizátorů i farmářů zhatila, a zrušit museli i ty Velikonoční, které plánovali od 26. března.

„Budu teď muset obvolat všechny prodejce, které jsem měl už před měsícem nasmlouvané a domluvené, a ověřit, zda to ten příští týden dám dohromady. Předpokládám, že ano, protože na to všichni čekají, ale musím počkat až to rozhodnutí vlády budu mít černé na bílém," doplnil Červinka.

Už loni začaly farmářské trhy v Liberci s výrazným zpožděním, poprvé se na náměstí konaly až 23. dubna. Díky zájmu lidí i farmářů ale pokračovaly až do pozdního podzimu a skončily teprve se zahájením vánočních trhů. Podmínky se ale měnily: zatímco loni na jaře stačily mezi stánky dva metry, na podzim už musely být rozestupy nejméně čtyřmetrové, a na ploše 400 metrů čtverečních mohlo být nejvýše 20 lidí. I tomu se ale nakupující a prodávající dokázali přizpůsobit.

Koronavirová opatření, která farmářské trhy teď na jaře zakázala, považuje Červinka nesmyslná. „Prodej na farmářských trzích je z mého pohledu v daleko bezpečnějším prostředí než někde v supermarketu," řekl. Lidé navíc mají podle něj o trhy zájem, i na základě jejich poptávky proto budou letos dvoudenní. „Kvůli nejistotě a měnícím se pravidlům už ale někteří farmáři své podnikání raději přerušili a nechali se zaměstnat ve fabrikách, aby měli alespoň nějakou jistotu," dodal Červinka.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Král

Štítky ČR, potraviny, pěstování, koronavirus, trh, Liberec, farmářský trh

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Farmářské trhy by se mohly do Liberce vrátit již příští týden  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.