Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Areál Vratislavické kyselky po letech opět funguje. Vyrábí se tu sirupy, v plánu je i minerálka

Až do roku 2008 se tu stáčela kyselka. Poté vratislavický areál chátral a nezdálo se, že by ještě šel zachránit. To se ale nakonec povedlo, náročná rekonstrukce trvala dva roky a nyní už je tu opět živo. Svou výrobu sem přesunul jablonecký výrobce sirupů, medicinálních vín a medovin Kitl, který zde ve středu slavnostně zahájil výrobu.

Společnost o areál Kyselky stála několik let, jen čtyři roky trvalo, než se jí podařil získat. V polovině roku 2019 pak rekonstrukce začala. „V té době byl rozsáhlý areál v katastrofálním stavu a jeho chátrající budovy vyžadovaly kompletní obnovu,“ říká jednatel společnosti Kit Jan Vokurka.


Ve zdevastované hale vznikl nejprve moderní sklad a do druhé části teď namontovali technologii pro výrobu sirupů. Linku doplnila mimo jiné optická kontrola lahví, nový etiketovací stroj nebo hepa filtr. „Umožní to zlepšit a zvýšit výrobu," dodal Vokurka.

Jablonecká firma Kitl je českou společností. Název odkazuje na legendárního doktora Kittela. Působil v 18. století na pomezí Jizerských hor a Krkonoš, kde proslul svými léčitelskými schopnostmi. Firma vyrábí od roku 2007. Dnes Kitl zaměstnává 30 lidí a 15 brigádníků, loni dodal na trh téměř milion lahví.

Ve středu Kitl v Kyselce zahájil výrobu. Jako první z linky sjel višňový sirup. Společnost se o radost ze zahájení výroby chce podělit s dětmi, které mají právě višňovou příchuť oblíbenou. „Z první stáčky pošleme do každé z 55 mateřských škol v Liberci, Jablonci a Vratislavicích velké balení Višňového Syrobu Kitl,“ řekla mluvčí společnosti Kateřina Fialová.

Časem by se v areálu znovu mohla stáčet místní kyselka, prostor je na to připravený. Dřív než za tři roky to ale podle Vokurky zřejmě nebude. „Čeká nás ještě spousta legislativních a technologických kroků, které musíme udělat, abychom vůbec mohli o té vodě uvažovat," poznamenal.

Součástí Kyselky je také zámeček, který na rekonstrukci ještě čeká. I ta je ale podle Vokurky v plánu. „Musíme si na to ale nejprve vydělat," uzavřel.

Historie Vratislavické kyselky

Historie Vratislavické kyselky sahá do roku 1862, kdy pramen objevil náhodou Karl Skollaude při hloubení studny pro bělírnu látek. Pramen pojmenovaný Rudolf byl o 32 let později uznán jako léčivý a ve Vratislavicích vznikly městské lázně. Zájem o léčebné kúry byl ale malý, a tak se objekty změnily v průmyslovou stáčírnu. Minerální voda se tam stáčela do roku 2008. O obnovení provozu se v minulosti pokusilo několik investorů, záměry ale zkrachovaly. Přes deset let byl areál prázdný a chátral.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Kitl

Štítky vratislavická kyselka, Kyselka, kitl, sirupy, sirup, výroba, rekonstrukce, Liberec XXX-Vratislavice nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Areál Vratislavické kyselky po letech opět funguje. Vyrábí se tu sirupy, v plánu je i minerálka  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.