Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

V Lázních představí trojici nových výstav. Součástí jsou keramické sochy i portréty

V pátek Oblastní galerie v Liberci představí veřejnosti nové výstavy. Na jedné budou litografie rakouského výtvarníka Oskara Kokoschky a dalších umělců a na druhé keramické sochy Francouze Baptista Charneuxa - finalisty Ceny Jindřicha Chalupeckého z roku 2019. V pátek začne i výstava slovenských umělců z kolektivu APART.

Podle ředitele galerie Pavla Hlubučka byla zároveň prodloužena výstava obrazů Davida Hanvalda, která začala už loni, ale kterou návštěvníci nemohli kvůli uzavření galerie v rámci protikoronavirových opatření zatím moc vidět.

Galerie je návštěvníkům přístupná po několikaměsíční pauze od minulého úterý. "Zájem je, ale na druhou stranu máme krásné počasí. Takže řekl bych, že návštěvnost je přiměřená lačnění po kultuře a počasí venku," uvedl Hlubuček. Denně podle něj přichází desítky lidí.

Ještě o 14 dnů déle potrvá výstava francouzského vizuálního umělce v sále ve druhém patře. Charneux pro výstavu v galerii vytvořil sérii keramických soch volně inspirovaných básněmi Clauda Cahuna z roku 1930.

Z nových výstav lze podle Hlubučka těžko vybrat nejatraktivnější. "Pro návštěvníky může být zajímavý zrovna tak Oskar Kokoschka stejně jako finalista ceny Chalupeckého. Záleží na vkusu. Jsou to výstavy zcela odlišné," řekl ředitel galerie.

Tématem výstavy Oskar Kokoschka a blízké tváře jsou možnosti zachycení tváře kresbou, hlavně jejího výrazu. Na výstavě jsou litografie rakouského výtvarníka z 20. století a dalších umělců jemu stylově blízkých. V grafickém kabinetu budou jejich díla do 5. září.

V galerii v prvním patře se bude do 22. srpna prezentovat slovenský umělecký kolektiv APART, který podle kurátora Viktora Čecha ve svých projektech překračuje hranice mezi uměleckou tvorbou, kurátorskou, publikační a teoretickou činností i řadou dalších institucionálních aktivit. "Na liberecké výstavě vystoupí sdružení APART v zastoupení tvůrčí trojice Denis Kozerawski, Peter Sit a Andrej Žabkay," dodal.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Oblastní galerie Liberec/APART

Štítky ČR, výtvarné, Liberec, galerie, výstava, socha, Oskar Kokoschka, lázně, Cena Jindřicha Chalupeckého, portrét, Jindřich Chalupecký, litografie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Lázních představí trojici nových výstav. Součástí jsou keramické sochy i portréty  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.