Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Nové tůně, stromy i trvalky. Louka za Hokejkou se proměnila

Už v zimě vznikly na louce za libereckým panelákem Hokejka nové tůně. Ty už se na jaře naplnily vodou, město navíc nechalo v lokalitě prořezat nálety a vysadit nové stromy a trvalky. Nové pořádky by měly svědčit motýlům nebo nejrůznějším obojživelníkům.

Právě v první etapě na louce podél ulice Hlávkova realizována soustava tůní, která podpoří zadržení vody v krajině, zpomalí odtok a posílí tak retenční schopnost lokality.

„Mimo vybudování tůní zde také odborná arboristická společnost provedla kácení rizikových stromů a následné arboristické ošetření stávajících dřevin. To spočívalo v provedení zdravotních a bezpečnostních řezů či lokálních redukcí, které měli za cíl zvýšení provozní bezpečnosti a prodloužení životnosti těchto dřevin. Součástí první etapy byla i stabilizace stávajících pěšin kamennými stupni,“ uvedla mluvčí města Jana Kodymová.

Ve druhé etapě nyní v jarních měsících došlo k dosadbě domácích dřevin, jako jsou olše, vrby, jilmy nebo jasany do prostoru louky, dále k dosadbě vlhkomilných trvalek v litorálních zónách tůní (kosatce, blatouchy, pomněnky nebo šípatka) a v neposlední řadě k přeměně trvalého travního porostu s nízkou druhovou diverzitou na pestrou přírodní květnatou louku. 

„Výsev probíhal také s důrazem na dosev krvavce totenu, na kterém se rozmnožují chráněné druhy motýlů, jako je například modrásek bahenní. Součástí druhé etapy bylo i položení povalového chodníčku v centrální části podmáčené louky,“ dodala mluvčí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Liberec

Štítky louka, hokejka, hlávkova, tůně, trvalka, strom, Hlávkov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nové tůně, stromy i trvalky. Louka za Hokejkou se proměnila  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.