Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Bytové družstvo postaví v Chrastavě nové domy. Počítáme s parkováním i zachováním vzrostlých stromů, ujišťuje investor

PR článek

Okresní stavební bytové družstvo je jedno ze tří největších bytových družstev na Liberecku. Přestože se jedná o nejmenší družstvo z těchto tří, co do počtu spravovaných jednotek, nikoliv však co se týká plánů a vizí dalšího rozvoje v oblasti výstavby nových bytových domů. Požádali jsme tedy místopředsedu představenstva Ing. Michala Hnyka, aby plány a vize pro naše čtenáře blíže popsal.

V médiích jsme mohli zaznamenat informace o plánované výstavě bytového domu v Chrastavě. Proč právě Chrastava?
Protože si s kolegy myslíme, že město Chrastava má v tomto ohledu velký potenciál. Jako město má v kolektivní bytové výstavbě minimálně za poslední dvě dekády velký dluh. Tuto skutečnost vnímáme velmi intenzivně, jsme přeci jen největším správcem rezidenčních nemovitostí v tomto městě.

Máme zato, že stavební činnost by měla být vždy upřednostňována uvnitř dané obce. Případné rozrůstání při okrajích by mělo být voleno v případě vyčerpání všech rezerv, resp. možností. Toto se netýká jen Chrastavy, příklon k individuálnímu bydlení je patrný především v menších městech a brání tak svým způsobem jejich rozvoji. Záměrně kladu důraz na slovo město. Město se má rozvíjet jako město, a nikoliv jako vesnice, kam preference individuální bytové výstavby bezesporu patří. Kolektivní bytová výstavba navíc městu přináší značné úspory, především v otázkách zajištění služeb pro své občany.

Uvažovaná výstavba bytového domu se nezamlouvá starostovi Chrastavy Ing. Michaelu Canovovi. Lze jeho postoj, který vyjádřil prostřednictvím medií, označit za „komplikaci“? 
Vyjádřený postoj pana starosty nezbývá než respektovat, ale myslím, že na vlastní realizaci záměru nebude mít zásadní vliv, snad jen na procesní lhůty. Všechna veřejnoprávní řízení mají přesná pravidla a také lhůty. Vyjádření bylo navíc vedeno v rovině obecné argumentace. Omlouvám se, ale s kolegy preferujeme spíše závazná stanoviska a vyjádření dotčených odborů, rádi se pak s případnými připomínkami vypořádáme.

Projektu je vytýkána absence zajištění parkování a úbytek zeleně. Jak uvedené vnímáte vy?
Jak jsem již konstatoval, vyjádření je postaveno na velmi zobecněné argumentaci, ve stylu líbí/nelíbí, zde silné argumenty asi nikdo nepředpokládá. Konkrétně však mohu uvést, že v rámci všech projektů počítáme s dostatečným počtem parkovacích míst, a to přesně podle zadaných dispozic. V otázce úbytku zeleně pak musím souhlasit, nicméně nejedná se z našeho pohledu o nikterak významnou zeleň. Vzrostlé stromy, tvořící například přirozenou zelenou bariéru mezi bytovými domy, zůstanou zachovány.

Kdo budou uživatelé bytových domů?
Rádi bychom, aby to byli lidé, kterým pomůžeme s řešením jejich bytové potřeby. Vlastníkem bytových domů bude družstvo, uživatelé pak nájemci a členové družstva. O prodeji bytů pak neuvažujeme. Všechny projekty proto zahrnují i specifické členění bytových jednotek, včetně bezbariérových, s jasnou preferencí na vytvoření dlouhodobé vazby na danou lokalitu. Umístění projektů pak pečlivě vybíráme, vždy v rámci již existující zástavby.

Jaké jsou další projekty Okresního stavebního bytového družstva a co je vlastně jejich cílem?
Máme, a to v různém stádiu přípravy, ještě další projekty. Cílem těchto projektů je rozvoj družstva a s ním spojené navýšení členské základny. Okrajově bychom pak chtěli přispět k potlačení aktuálního fenoménu, kdy se bydlení stále více stává investicí než primární lidskou potřebou. 

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky osbd, bytové družstvo, Chrastava, byty, bytový dům, stavba, Liberecký kraj, Michael Canov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vít Eder

Tak to je ftipné, kácet se bude minimálně. Při plánovaných 16ti bytových jednotkách což rozměrově nesouhlasí s vizualizací se bude muset vykácet minimálně 8 smrků a 2 břízy (ty jsou staré a nemocné chápu) Nemluvím o dalších borovicích na konci příjezdové cesty pro rozšíření parkovacích míst.... A teď je otázka co "náhodou" zničí stavbaři a co se následně bude muset pokácet aby noví nájemníci meli v bytech alespoň trochu světla. Vzrostlė 40-tileté smrky rostou zrovna z jihozápadní strany a pokud přežijí, budou stát maximálně 10 metrů od budovy tedy spíš míň a výškově budou tak o jedno patro vyšší. Jak dlouho asi potrvá než se v rámci bezpečnosti a slunečního komfortu budou muset porazit?

Čtvrtek, 27. května 2021, 18:01Odpovědět

Bytové družstvo postaví v Chrastavě nové domy. Počítáme s parkováním i zachováním vzrostlých stromů, ujišťuje investor  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.