Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Festival loutkových divadel Mateřinka představí rekordních 50 představení

V letošním roce nabídne mezinárodní festival profesionálních loutkových divadel Mateřinka v Liberci bezmála padesát představení. Je to dvakrát více než obvykle.

Důvodem je omezená kapacita hledišť divadel kvůli koronavirové pandemii na polovinu. Aby diváci nebyli ochuzeni, soubory jednotlivá představení odehrají dvakrát. Novináře dnes o tom informoval dramaturg pořádajícího Naivního divadla Liberec i festivalu Vít Peřina.

„Byla to asi nejnáročnější příprava festivalu v dějinách," uvedl. Pětidenní festival se koná v Liberci jednou za dva roky, letos půjde o 26. ročník. Podle Peřiny se připravovali na tři různé termíny, neboť nevěděli, kdy budou moci festival uspořádat. „Všechna divadla nám přislíbila účast i pro variantu v září a na konci léta, kdyby se to nepovedlo uskutečnit teď uprostřed června," uvedl dramaturg.

Přehlídka profesionálních loutkových divadel je jedinečná

Teprve před třemi týdny se podle něj ukázalo, že festival mohou uspořádat v tradičním termínu, což bude letos od 15. do 19. června. Přehlídka se jako jediná ve střední Evropě zaměřuje na tvorbu profesionálních loutkových divadel pro děti předškolního věku. Letos se jí zúčastní 18 divadel, nezávislých skupin a sólistů z Čech, Slovenska, Portugalska a Španělska. Kvůli pandemii je méně účastníků z ciziny než obvykle. „Zahraniční účast je sice velmi dobrá, ale je limitovaná," uvedl další dramaturg festivalu Stanislav Doubrava.

Podle Peřiny v obavě z toho, že by na poslední chvíli něco museli zrušit kvůli covidu, tak se jistili u tradičních účastníků, aby měli připravených více inscenací. „Divadlo Drak, divadlo Alfa a Buchty a loutky k nám letos přivezou dvě až tři inscenace ze svého repertoáru, což normálně nebývá," dodal.

Hrát se bude na různých místech po Liberci. Kromě Naivního, Malého a divadla F. X. Šaldy bude část festivalu pod širým nebem, zejména na náměstí Dr. E. Beneše, ale také v zahradách Jedličkova ústavu a Oblastní galerie. Novinkou je středeční večerní představení v nezvyklém prostředí horolezecké arény v bývalém lomu v Mlýnské ulici. Ochuzeni nezůstanou ani letos diváci v Jablonci nad Nisou a Turnově, kde pro mateřské školy zahraje pražský soubor Buchty a loutky a královéhradecké Divadlo U staré herečky.

Součástí akce je i doprovodný program v podobě výstav, koncertů a loutkářských dílen nebo projekce animovaných filmů v rámci takzvaných Ozvěn ANIfilmu. Tento festival bude v Liberci týden po Mateřince.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Liberec

Štítky divadlo, Mateřinka, Liberec, festival, loutkové divadlo, představení, Divadlo Drak, Divadlo Alfa, Španělsko, Portugalsko, Česko, Slovensko, střední Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Festival loutkových divadel Mateřinka představí rekordních 50 představení  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.