Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Ideální plán na výlet? Ještěd nabízí zážitky pro sportovce i rodiny s dětmi

PR článek

Tematické naučné stezky, značené turistické okruhy, zážitek na terénních koloběžkách nebo adrenalin v bike parku. Okolí unikátního ještědského vysílače nabízí spoustu možností na aktivní trávení času. Na své si tak přijdou sportovci i rodiny s dětmi.

Tramvají až k lanovce

Ski areál Ještěd navštěvují v zimě tisíce lidí denně. Středisko však nespí ani v létě a v časech, kdy lidé začínají znovu objevovat krásy české přírody, představuje ideální plán na rodinný výlet či sportovní odpoledne. 

Ať už se návštěvníci rozhodnou pro procházku po naučné stezce nebo výlet na kole, jejich cesta začne vždy u nástupní stanice lanové dráhy Skalka. „K infocentru a lanovce se lidé dostanou pohodlně tramvají z libereckého centra nebo zaparkují auto na přilehlém centrálním parkovišti P1,” říká ředitel Ski areálu Ještěd Jakub Hanuš.

Za online registraci zlevněná zpáteční jízdenka

Lanová dráha je od prvního července přes prázdniny v provozu každý den a jezdí v půlhodinových intervalech (mimo polední přestávku) od devíti do sedmnácti hodin. Vstupenky je možné zakoupit si fyzicky na pokladně infocentra, pro letošní sezónu si však provozovatel připravil speciální nabídku. 

Gopass je věrnostním programem středisek Tatra Mountain Resorts (TMR) platným v pěti evropských zemích. Držitelé Gopass karty mohou celoročně využívat slevy a speciální akce na lanovkách, v aquaparcích, na golfech nebo v desítkách hotelů, restaurací a obchodů zapojených do programu TMR.

„Za online registraci do věrnostního systému Gopass získají návštěvníci speciální slevu na den v bike parku nebo zpáteční jízdenku na lanovce,” prozrazuje Hanuš.

Sedačková lanovka pro kola, kočárky a domácí mazlíčky zdarma

Do systému Gopass se přitom lze registrovat snadno na webových stránkách či prostřednictvím mobilní aplikace. „Návštěvníci si tak vše mohou vyřídit z pohodlí domova, s každým nákupem navíc sbírají body, které lze uplatnit na různé produkty či služby ve všech resortech TMR napříč pěti evropskými zeměmi,” doplňuje ředitel.

K jízdě na čtyřsedačkové lanovce Skalka si mohou lidé zdarma přibrat i domácího mazlíčka, kolo, kočárek nebo koloběžku. „Snažíme se o vytvoření přátelského prostředí pro sportovce a rodiny s dětmi,” vysvětluje Hanuš.

Zdravá dávka adrenalinu, kterou zvládne každý

Právě koloběžky jsou v posledních letech pod Ještědem velkým hitem. „Je to zdravá dávka adrenalinu, kterou zvládne každý: dospělí i děti,” říká Hanuš. Návštěvníci si mohou koloběžky půjčit v infocentru u nástupní stanice lanovky, nejlépe v kombinaci s jízdenkou na lanovku ve výhodném balíčku Fun ticket. 

Spolu s bezpečnostní instruktáží pak dostanou na půjčení i helmu. „Ačkoliv působí robustně, koloběžky jsou velmi pohodlné a bezpečné” ujišťuje ředitel. “Jsou určeny pro jízdu po turistických trasách, nikoliv do bike parku či na sjezdovku,” doplňuje.

Výhled z Ještědu či na něj

Po výstupu z lanovky, při které se mohou pokochat majestátným Ještědem i panoramatickým výhledem na Liberec, mají návštěvníci na výběr ze dvou turistických tras a tří naučných stezek

Po turistické trase č.1 s názvem U Šámalů se turisté vydají směrem od Ještědu po hřebenech a zpevněných lesních cestách, přes turistickou Chatu Pláně kolem Nového pralesu až k chatě U Šámalů, kde se mohou občerstvit při krásném pohledu na jih Ještědu a krajinu Ralska. Túra je dlouhá zhruba osm a půl kilometru a zvládnout se dá klidným tempem za tři hodiny.

Oproti tomu trasa č. 2 Ještěd a Vířivé kameny vede přímo k architektonické chloubě regionu. Na procházce lidé navštíví samotný ještědský vysílač, odkud se pak vydají k Vířivým kamenům - největším skalním útvarům na severní straně Ještědu. Následně se naučnou stezkou Padáky dostanou až pod skokanské můstky, odkud je možné kolem dolní stanice kabinové lanovky projít Beranovou cestou zpět k centrálnímu parkovišti a dolní Skalce.

Naučné stezky s odměnou

O poznání kratší jsou tři naučné stezky, které začínají taktéž u nástupu na lanovku Skalka. Na konci každé stezky čeká účastníky odměna, pro její získání je však potřeba vyzvednout si v infocentru nástupní stanice Skalka hrací karty. „Po cestě čeká zúčastněné několik zastávek s úkoly, za jejichž splnění získají účastníci na konci v infocentru odměnu,” popisuje Hanuš.

Stezky jsou věnovány tradičním regionálním řemeslům. Nejsnazší Sklářská stezka (2,8km) provede návštěvníky historií sklářské výroby v ještědském regionu a seznámí je se světoznámou českou firmou Lasvit.

Mlynářská stezka (2,3km) zasvětí účastníky do tajů a historie lokální výroby mouky sahající až do roku 1420, partnerem stezky je Mlýn Perner.

Nejnáročnější Pivovarská stezka měří čtyři a půl kilometry a je vhodná pro vytrvalé sportovce s dobrou fyzickou kondicí. Odpočinout si mohou u tabulí provádějících zajímavou pivovarskou historií regionu, na konci trasy pak zúčastněné čeká odměna od Svijanského pivovaru.

Bistro u lanovky a noc pod můstky

Síly na pěší či cyklistický výlet mohou lidé načerpat na obou koncích lanovky. Kiosek Skalka nabízí zastřešenou terasu a dětské hřiště přímo vedle nástupu na lanovou dráhu. U výstupu z lanovky je zase k dispozici občerstvení s nádherným výhledem na Ještěd a celý Liberec. „Oblíbenou atrakcí je náš Ještěd fotopoint, kde se lidé mohou vyfotit a sdílet příspěvky s hashtagem #horyzarohem,” doplňuje Hanuš.

Díky nabídce aktivit a rozmanitosti okolní přírody je Ještěd ideální volbou na jedno i vícedenní výlet. Přespolní návštěvníci mohou využít výhodného ubytování v Hotelu Můstek přímo pod skokanskými můstky. „A pokud se lidé ubytují v některém z našich dalších partnerských zařízení, získají k ubytování také zpáteční jízdenku na lanovce zdarma,” uzavírá Hanuš.

Ohodnoť článek

Foto Ski Ještěd, SNOW.cz

Štítky Ještěd, ski areál, koloběžky, cyklistika, turistika, lanová dráha skalka, lanovka, lanová dráha, výlet, rodina, Liberec, Pivovar Svijany, Tatry mountain resorts, Lasvit

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ideální plán na výlet? Ještěd nabízí zážitky pro sportovce i rodiny s dětmi  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.